Szépen kihajtottak a tavaly ültetett rebarbarák, átvészelték a nagyon hideg telet. Nem bírtam tovább várni, levágtam néhány zsenge szárat róluk. Mikor lemértem az összedarabolt szárakat, mindössze 10 dkg-ot nyomtak. Vékony zsenge szárak voltak, talán hagyni kellett volna még nőni őket egy kicsit. Ebből aztán nem lesz fagyi, se sorbet, talán egy clafoutis-ra elég lett volna. Lett viszont rebarbarás eperfagyi. És míg a cetlire lejegyzetelt arányoknak lába nem kel, gyorsan ideírom, mert nagyon-nagyon finom lett. A piac tele édes hazai eperrel, már az ára sincs annyira az egekben, mint 2 hete, jöhetnek sorban az epres finomságok.
A fagyi készítés idén annyival módosul, hogy csökkentem a cukor mennyiségét, és egy részében nyírfacukrot használok. A hétvégén felfedeztünk egy remek fagyizót, ahol van nyírfacukorral készült fagyi is. Tudjátok, nagyon kritikus vagyok a fagyikkal kapcsolatban. Az ország 10 legjobb fagyizója közül is szórtam már ki, nem egyet, nekem nem ízlettek a fagylaltjaik. Persze tudom, ezek nagyon szubjektív listák. De itt remek volt mind a négyféle, amit kóstoltunk. Az enyém málna és bazsalikomos citrom volt.
Hamarosan itt a bodza is. A tegnapi környéken tett kerékpártúránk alkalmával már néhány félig kinyílt virágtányért láttam a bokrokon. Sőt, kettő teljesen kinyíltat is egy nagyon napos helyen. Azt gyorsan haza is hoztam és már készül is belőle a szörp, igaz ez még csak egy mini adag. Az idén fagyit és lekvárt is tervezek belőle, de a tavalyi sorbet is újra elkészül.
A fagyi készítés idén annyival módosul, hogy csökkentem a cukor mennyiségét, és egy részében nyírfacukrot használok. A hétvégén felfedeztünk egy remek fagyizót, ahol van nyírfacukorral készült fagyi is. Tudjátok, nagyon kritikus vagyok a fagyikkal kapcsolatban. Az ország 10 legjobb fagyizója közül is szórtam már ki, nem egyet, nekem nem ízlettek a fagylaltjaik. Persze tudom, ezek nagyon szubjektív listák. De itt remek volt mind a négyféle, amit kóstoltunk. Az enyém málna és bazsalikomos citrom volt.
Hamarosan itt a bodza is. A tegnapi környéken tett kerékpártúránk alkalmával már néhány félig kinyílt virágtányért láttam a bokrokon. Sőt, kettő teljesen kinyíltat is egy nagyon napos helyen. Azt gyorsan haza is hoztam és már készül is belőle a szörp, igaz ez még csak egy mini adag. Az idén fagyit és lekvárt is tervezek belőle, de a tavalyi sorbet is újra elkészül.
Hozzávalók: 10 dkg rebarbara, 10 dkg cukor, 1 dl víz, fél vaníliarúd, 40 dkg eper, 1 dl tejszín
Elkészítés: A cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntjük a vizet, a vaníliarudat kikaparjuk, hozzáadjuk felkockázott rebarbarával együtt. Néhány percig forraljuk, amíg a rebarbara meg nem fő. Ha kihűlt, az eperrel és a tejszínnel összeturmixoljuk. Hűtőben lehűtjük és fagyigépben megfagyasztjuk. 7dl és 10 szép gombóc lesz belőle. Bátrabbak egy kis reszelt gyömbérrel ízesíthetik.
Elkészítés: A cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntjük a vizet, a vaníliarudat kikaparjuk, hozzáadjuk felkockázott rebarbarával együtt. Néhány percig forraljuk, amíg a rebarbara meg nem fő. Ha kihűlt, az eperrel és a tejszínnel összeturmixoljuk. Hűtőben lehűtjük és fagyigépben megfagyasztjuk. 7dl és 10 szép gombóc lesz belőle. Bátrabbak egy kis reszelt gyömbérrel ízesíthetik.
Isteni az állaga! Azt hiszem én is csinálok hamarosan egy adagot. :)
VálaszTörlésEgyenesen a fagyi gépből gombócolva. Annyira finom lett, hogy kiütötte az első helyről a vörösboros eperfagyit.
VálaszTörlés