2013. január 31., csütörtök

Narancslekvár

Nézzétek el nekem, hogy itt a sokadik a narancslekvár recept. Mentségemre legyen mondva, nekem ez az első. Mióta az éretten szüretelt szicíliai narancsnak híre ment, sok-sok recept jelent meg a blogokon. Kiválasztani persze elég nehéz, melyik is lesz az igazi. Tavaly nem is jutottam el odáig, hogy lekvár készüljön ebből a fantasztikus narancsból. Olyan finom volt, hogy mind megettük nyersen.
Idén rutinosan többet rendeltem. Szerencsére az első szállítmányból is kaptam. Az a nouvello fajta. Itt kezdtem kiképezni magam, hogy nem csak görög és spanyol narancs létezik, mint ahogy a zöldséges azt kiírja, hanem mint az almáknál különböző fajták. Szóval az isteni édes narancsból 2 kg-ot félretettem és elkészült ez a lekvár. Ami nagyon nagyon finom lett, az állaga is fantasztikus, panaszra semmi okom. De! Ott van az az ici-pici kesernyés utóíz, ami a szakértők szerint kell egy narancslekvárba, engem mégis zavar. Ezért ez a lekvár csak a második helyezést érte el a képzeletbeli narancslekvár dobogón.
A dobogó első fokán egy szintén házi narancslekvár áll. Kár, hogy az ilyen melós történet, de muszáj lesz nekiálljak annak a receptnek is. A narancsgerezdek filézve, a héj julienne-re vágva és négyszer blansírozva. Semmi keserűség csak a színtiszta édes narancsíz.




Recept kiindulási alap a Szellem a fazékban blogról. 
(kevesebb víz, agar agar nélkül és negyed annyi cukor)

Hozzávalók:
2 kg narancs,
0,7 liter víz,
40 dkg cukor,
1 csipet só,
1 darab citrom leve

Elkészítés: 
A narancsokat megmostam, majd héjastul vékonyan felkarikáztam és kockáztam. Felöntöttem vízzel, annyival amennyi éppen ellepte és 24 óráig állni hagytam. 
Másnap főztem a forrástól számított 2 órán át kis lángon, fedő nélkül. Ezután ízesítettem citromlével és a cukrot is beletettem. Még kb. fél óráig főztem kis lángon. 
Csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd fejre is állítottam az üvegeket és a száraz dunsztban hagytam őket kihűlni. 6 db 2,5 dl-es üveg lett belőle.  


Narancslekvár receptek még: 
 

 


2 megjegyzés:

  1. Engem is mindig zavar a keserű íz :S nem vágyok cukros édesre, hiszen a narancs is savanykás, de a keserű nekem sem passzol, úgyhogy erre a lekvárra kíváncsi lennék, csak sajna most ninc időm :S pedig úgy rákészültem a jókis kezeletlen narancsokra is :) Talán majd jövőre... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma reggel nekiálltam az finom édes narancslekvárnak. Fogtam 10 szép nagy narancsot, egynek zöldséghámozóval vékonyan lehúztam a héját. Utána nekiálltam filézni. Két végét levágtam a narancsoknak, majd a fehér bundájuktól is megszabadítottam őket egy éles késsel. Ezután a hártyákból késsel kiemeltem a gerezdeket. Mindezt egy tál felett, felfogva a lecsöpögő levet. A 6. narancs után feladtam a filézést.
      A narancs levét és a gerezdeket 1 csapott evőkanál almapektinnel és 3 evőkanál nádcukorral feltettem főni. Kb. 10 percig rotyogtattam.
      Közben gyufaszál vékonyságúra szeleteltem a narancs héját, melyet 4-szer blansíroztam. Forró víz, kivesz, jeges víz, tiszta forró víz, jeges víz.....
      A lekvárról leszedtem a habot, beletettem a narancshéjat, egyszer átkevertem és beletöltöttem 3 db 1 dl-es üvegbe. Kb. 2 evőkanálnyi kint maradt kóstolónak. Miután kihűlt, tökéletes az állaga, nem keserű, nem is sziruposan édes. Most pihennek a dunsztba és valami nagyon ünnepi desszerthez tartogatom őket. Az egyik biztos, hogy narancsfagyihoz lesz eltéve.

      Törlés