2012. október 11., csütörtök

Vaníliafagyi tökmagolajjal

Ezt a párosítást már régen ki szeretném próbálni. Most hogy van friss tökmagolaj és még vannak gyönyörű napsütéses napok a fagyizáshoz, eljött az ideje, hogy elkészítsem. 
Még júniusban a Budai Gourmet Fesztiválon ismertem meg a a Donum Terrae céget, akik fantasztikus olajokat és magkrémeket árultak. Szerencsére van webshopjuk is, így a termékek beszerzése így sokkal egyszerűbb. Ez a párosítás is az ő receptkönyvük alapján született. Bár elsőre nagyon szokatlan, de igazi különlegesség. Bátran próbáljátok ki. 



Hozzávalók: 
Vaníliafagyihoz: 6 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2,5 dl teljes tej, 5 dl tejszín, csipet só, 2 rúd vanília
30 dkg tökmag, 40 g cukor és 20 g víz, tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:
Először a vaníliafagyit készítjük el. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverem. Hozzáadjuk a felmelegített tej és tejszín keverékét, belerakjuk a vaníliarudak kikapart magjait és a vaníliarudakat is. Gőz fölött folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Átszűrjük, alaposan lehűtjük és fagyigépben megfagyasztjuk.
A cukor és víz keverékét felforraljuk, világos karamellt készítünk belőle. Beleöntjük a tökmagokat, megkeverjük, hogy a karamell mindenhol bevonja őket, majd egy kivajazott tálra öntjük. Hagyjuk kihűlni és a tálról felszedve egy zacskóba tesszük, majd  összetörjük.
Vaníliafagyit kanalazunk egy tányérra, csepegtetünk rá a tökmagolajból és megszórjuk a tökmag grillázzsal. (A tökmag grillázst keverhetjük a vaníliafagyihoz is fagyasztás után. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése