2012. augusztus 5., vasárnap

Mézes gyömbéres céklachutney

Ritkán készítek chutney-t. Vagy csatnit? Egészen fantasztikusakat is kóstoltam már, de volt ami egyáltalán nem sikerült. (Az egy rebarbarából készült volt, de szerintem ott a kardamom volt ludas)
Ez a cékla chutney viszont fejedelmi lett, köszönhetően a remek fűszerezésnek és az itt-ott felbukkanó gyömbér daraboknak, amitől igazán pikáns lett. Remekül megy vörös sült húsokhoz, mondjuk egy kacsához, de leginkább sült kacsmájhoz, finom foszlós kaláccsal. Zsenge céklából a legfinomabb.
Mostanában gyakran jövök befőzős poszttal, ennek az az egyszerű oka, hogy  most leginkább ez foglalkoztat. A nyár ízeit üvegbe zárni. Ez a recept egy cetliről került elő, a kipróbálandó receptek közé raktam el elég régen. Az eredeti leírás chilit is tartalmaz, de azt kihagytam belőle, mert az a nem szeretem kategória, de aki szereti, az nyugodtan tegyen bele, viszont anélkül is nagyon finom.



Hozzávalók:
3-4 db közepes méretű cékla (kb. 70 dkg), 3-4 db salotta hagyma vagy 1 db kisebb vöröshagyma (kb. 6-7  dkg), 1 kisebb darab gyömbér (diónyi), 1-2 evőkanál méz, fél kávéskanál őrölt koriander, ugyanennyi őrölt római kömény, só és frissen őrölt bors ízlés szerint,  olívaolaj.

Elkészítés: 
A céklákat 170 fokos sütőben, sóágyon megsütjük. Kb 2 óra a céklák nagyságától függően. Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, apró kockára vágjuk vagy lereszeljük a nagylyukú reszelőn. Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a reszelt vagy szeletelt gyömbért, hozzákeverjük a céklát és a fűszereket. Sóval, borssal és mézzel ízesítjük. Alaposan összemelegítjük, forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztban lefordított tetejükkel hagyjuk kihűlni.
Nekem egy kis vízzel pótolnom kellett, amikor pároltam össze, mert különben nagyon levegős lett volna az üvegben. Néhány nap alatt már nagyon jól összeérnek az ízek, de frissen is finom, ha nem bírnánk vele várni, hogy megkóstoljuk/elfogyasszuk.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Orchidea!
    Szeretném elkészíteni ezt a csatnit, de a méz mennyisége nem egyértelmű: 1-2 evőkanál, vagy 25 dkg? Mert 25 dkg az kb. egy mézesmackónyi üveg... Melyik a jó mennyiség?
    Kösz előre is!

    B.Á.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, köszönöm, hogy szóltál, javítottam. Amikor készítettem a csatnit, nem mértem le csak a a céklát, a többit hozzáadtam mérés nélkül, akkora mennyiségben, ahogy gondoltam.
    A receptbe is azokat a mennyiségeket írtam, amiket használtam, zárójelbe az eredeti receptben szereplő mennyiséget, de az a 25 dkg méz valóban durván sok lenne, én 2 evőkanálnyit adtam hozzá.

    VálaszTörlés
  3. nagyon-nagyon szép lett! csupa finomság van benne! :))

    VálaszTörlés
  4. Juj én ezt miért csak most láttam?! Zseniális, egyszerűen ZSENIÁLIS és a céklák csodásak!

    VálaszTörlés