2011. október 25., kedd

Vaníliás sütőtöklekvár vilmoskörtével (VKF! 45. forduló)

Zizi a Zizi kalandjai című blog szerzője szeptember végén meghirdette a VKF! 45. fordulóját, melynek témája a sütőtök, az abból készült ételek. Lehet bármilyen étel, torta, keksz, tészta, leves, saláta, bármi, egyetlen kikötés volt csupán: hús és hal ne kerüljön bele. Tojást, tejtermékeket természetesen használhatnak a pályázó bloggerek.
Én most egy lekvárral készültem, ami tegnap este lett kész, és mondhatom isteni lett. Christine Ferber: Die Marmeladen Biebel című könyvében olvastam a vaníliás sütőtök lekvár készítéséről. Ezt egészítettem ki vilmoskörtével, így nem olyan hangsúlyos az egyébként nagyon finom sütőtök íze. A színe pedig egyenesen magával ragadó. És ahogy a finom lekvárból kitűnnek a vanília ezernyi miniatűr pöttyei!
Kaláccsal vagy brióssal ajánlom fogyasztani, de palacsintába is kitűnő, mi ma így ettük. Ami külön öröm számomra, hogy a kisfiamnak is nagyon ízlik.





Hozzávalók:
1  kg sütőtök, fél kg vilmoskörte, 30 dkg cukor, 2 rúd vanília, 
2 csomag lekvárzselésítő (25 g-os Dr.Oetker) , 3 dl víz

Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. A fenti megadott mennyiségek a tisztítás utáni mennyiségek. Ezután egy lábosba tesszük, ráöntjük a vizet, hogy éppen ellepje és elkezdjük főzni. Beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait. Ha már forr, akkor a cukrot is ráöntjük. Kb.15 perc alatt puhára főzzük a sütőtököt. Fedőt ne tegyünk rá, hogy a levének egy részét el tudja főni.
Miközben a sütőtök fő, megtisztítjuk a körtéket és összeturmixoljuk. Ha a sütőtök megfőtt, azt is összeturmixoljuk, és összekeverjük a körtével, a vaníliarudakkal és a zselésítővel. Ismét felforraljuk és 2-3 percig nagy lángon erőteljesen forraljuk. 
Forrón, sterilizált üvegekbe töltjük, úgy, hogy az üveg teljesen tele legyen. Rácsavarjuk a kupakot, felfordítjuk és meleg dunsztban hagyjuk kihűlni. Én a felfordított üvegeket egy vastag plédbe bugyolálom és másnapig ott tartom.Így nem szokott megromlani a lekvár.





2012 december:  ismét elkészült, mert nagyon finom.



2 megjegyzés: