2011. augusztus 1., hétfő

Shawarma csirke

Ezt a finom közel-keleti ételt kb. 2 évvel ezelőtt még a Chefparade főzőiskolában tanultam a libanoni konyha kurzuson. Azóta többször készítettem itthon, nagyon szeretjük. Pitával lenne az igazi, azt most nem sütöttem hozzá. Tavaly szereztem be egy öntöttvas serpenyőt, amiben nagyon szuperül lehet a húsokat grillezni. Ez a csirke is most ott készült, de kerti grillen készítve is kiváló.



Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé, 1 pohár joghurt, 1 citrom leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors, őrölt fahéj, őrölt koriander, őrölt kardamom, apróra tört szegfűbors, apróra vágott chilipaprika (helyette lehet őrölt paprika)
Öntethez:
2 evőkanál szezámmag krém, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1,5 dl joghurt, 1 evőkanál olívaolaj
Körethez:
4 pita, 1 kígyóuborka, 4 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, esetleg 1 fej lilahagyma



  Elkészítés:
A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. A többi hozzávalót összekeverjük a páchoz. A fűszereket ízlés szerint alkalmazzuk. Az őrölt fűszerekből ehhez a mennyiséghez kb. késhegynyit használok.
Ebbe a joghurtos fűszeres pácba forgatjuk a húst és fél órát állni hagyjuk. Kerti grillen vagy serpenyőben nagy lángon készre sütjük a fűszeres csirkemell csíkokat.

Amíg a csirke készül, összekeverjük az öntetet, a szezámmag krémet a joghurttal, olívaolajjal, citromlével és a zúzott fokhagymával.

Az uborkát és a paradicsomot kockára vágjuk, vékonyra szeleteljük a lilahagymát, egy tálban összeforgatjuk az apróra vágott petrezselyemlevéllel, majd kevés olívaolajjal leöntjük.
Egy tányérra pitát helyezünk, arra tálaljuk a megsült húst, salátát és az öntetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése