2012. október 31., szerda

Szezonja van: csicsóka

Megjelent a piacon és a zöldségeseknél a csicsóka, és egészen tavasz elejéig kapható is szerencsére egyre több helyen. Múlt héten a Szüleimnél is szedtünk fel a kertből. Mi készülhet belőle? - kérdezte édesanyám. Csicsókakrémleves, sült csicsóka .......  Én pedig elkezdtem receptek után kutatni. Ha már ilyen klassz receptekre bukkantam, akkor remélem nem bánjátok, ha itt egy csokorba belinkelem, természetesen a teljesség igénye nélkül.  A csicsókáról sok érdekességet olvashatunk itt és itt és itt is és itt is. 





















 






Ha van még recept amit szívesen ajánlotok a figyelmembe ne fogjátok vissza magatokat.

2012. október 24., szerda

Bazsalikom pesto

A 24 óra utolsó perceiben járunk a zöldfűszerek tartósítását illetően. Általában nyár közepén szoktam eltenni az akkor még zsenge levelekből, petrezselyem, zeller, kakukkfű, tárkony, bazsalikom már a fagyasztóban.
Az idén először nem kertészetben vettem meg a bazsalikom palántákat, hanem magról vetettem. Szuper helyet sikerült neki találni, mert hatalmas bokrokká fejlődtek. Reggel és délután kaptak a melengető napsugarakból, a déli tűző naptól megvédte a bokor, ami mellé a hatalmas dézsát állítottam. Ilyen gyönyörű egyik évben sem volt, egész nyáron ellátott minket aromás leveleivel. Még mindig rengeteg levél van rajta, annak ellenére, hogy már felvirágzott, mert sok friss hajtással is megörvendeztetett. Ezeket szerettem volna az első fagyok előtt  megmenteni. A pesto-ra esett a választás. Hűtőben eláll néhány hónapig, ha sterilizált üvegbe töltjük és gondoskodunk róla, hogy olaj legyen mindig a tetején, ami megvédi az oxidációtól. A medvehagyma pesto-t pici üvegekben a fagyasztóba tettem és remekül működött az a tartósítás is.



Hozzávalók: 
5 dkg bazsalikomlevél (egy nagy maroknyi, úgy 50-60 levél), 1 dl extra szűz olívaolaj, 6 evőkanál parmezán, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, csipet durva tengeri só

Elkészítés:
Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd szárítsuk meg. A fenyőmagot egy serpenyőben pirítsuk meg, a parmezánt reszeljük le.
Közben kezdjük el törni a fokhagymát a mozsárban, ha már krémes adjunk hozzá kevés sót. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és gyors, körkörös mozdulattal kezdjük összetörni a leveleket.
Ekkor jöhet hozzá a fenyőmag, ezt is törjük össze, a lereszelt parmezán, majd kis adagonként egy lágy ízű olívaolaj. Természetesen mindezt turmix-szal is készíthetjük. 
Ha elkészültünk, egy éjszakát hagyom a hűtőben állni, másnap alaposan átkeverem, majd sterilizált üvegekbe töltöm (ügyelve arra hogy légbuborék ne maradjon). Végül jól meglocsoltam olívaolajjal, gyakorlatilag ezzel zárom légmentesre.

2012. október 13., szombat

Szezámmagos lazackockák balzsamos zellerrel és vaníliás karfiolpürével

A Vaníliavarázs receptversenyére törtem a fejem sós étel témában. Édességekben remekül működik, de egyre gyakoribb, hogy sós ételekben használják fel a séfek. És milyen jól teszik. Remekül passzol oda is. Példa rá ez az étel is. Nem is fűznék hozzá többet, csak annyit, hogy nagyon finom volt.



Hozzávalók (2személyre):
Egy kisebb fej karfiol fele, 1 rúd vanília, 2 dl zöldség alaplé, 3-4 evőkanál tejszín, só
1 db zellergumó, só, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál balzsamecet
25 dkg lazacfilé, olívaolaj, só,  3-4 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük és a zöldség alaplében puhára pároljuk. Teljesen krémesre pürésítjük, a tejszínnel krémesítjük és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait. Ha kell sózzuk is.
A zellert felkockázzuk és sós, enyhén citromos vízben puhára főzzük. Serpenyőbe öntjük a cukrot, balzsamecetet. Forraljuk néhány percig, míg a cukor karamellizálódik és sűrűsödni kezd a balzsamecet. Ebbe forgatjuk bele a megfőtt zellerkockákat.
A lazacfilét felkockázzuk, serpenyőben pici olívaolajon megsütjük, sózzuk, majd egy tányéron szezámmagba forgatjuk. Tálalásnál a szezámmagos lazackockák mellé teszünk a vaníliás karfiolpüréből, arra halmozzuk a balzsamos zellerkockákat. Elsősorban előételként képzelem el, de főételként is megállja a helyét.