2011. október 26., szerda

Zellersaláta szőlővel, pirított dióval

Családi kedvenc ez az őszi saláta. Tulajdonképpen egy kicsit módosított Waldorf-saláta Stahl Judit könyvéből.
Az eredeti Waldorf-salátát a XIX.század végéről eredeztetik, a New York-i Waldorf szálló konyhájáról. Azóta sokat finomult, változott a recept, az alapvető hozzávalók azonban nem. Ezek az alma, zeller és majonéz, melyekhez később társult a dió, majd kiegészült még egyebekkel is, például kéksajtokkal, endíviával esetleg ananásszal. A napokban isteni édes, mag nélküli szőlőt vásároltam, ez a saláta készült belőle.



Hozzávalók:
15 dkg zeller reszelve, 15 dkg savanykás alma reszelve, 10dkg szőlő magozva, vagy magnélküli szőlő, 1 evőkanál dió pirítva, 1 citrom leve
Öntethez: 4 evőkanál joghurt, fél kávéskanál méz, 1 kávéskanál mustár, só, frissen őrölt bors, 5-6 friss tárkonylevél

Elkészítés:
Összekeverjük az öntet hozzávalóit. A zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a meghámozott almát is lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A citrom levét ráöntjük, hogy ne barnuljon meg. Belekeverjük a szőlőszemeket, az öntetben megforgatjuk, a tetejét pirított, mozsárban durvára tört dióval szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése