2011. október 7., péntek

Madártej

A madártej eredetileg francia desszert, eredeti neve "Oeufs á la neige". Gyerekkorom egyik kedvence. Egyszerű desszert, de ugyanolyan könnyű is elrontani. Igazi vendégváró édesség, hiszen előző nap elkészíthetjük. Mostanság számos étterem étlapján fedeztem fel (Borkonyha, Kistücsök). Amit tőlük tanultam, hogy legközelebb a fehér habot szépen megformázom, nem csak galuskákat készítek belőle.
 



Hozzávalók:
 110 g tojássárgája ( 6 db), 70 g kristálycukor, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 1 rúd vanília
habgaluskához: 3 db tojásfehérje, 40 g kristálycukor, fél mokkáskanál 10%-os ecet, csipet só

 Elkészítés:
A tejet, a tejszínt összekeverjük és felmelegítjük, de ne forrjon. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival összekeverjük. Lassan, folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a meleg tejszín-tej keveréket és vízgőz felett, állandó keverés mellett 65 fokon tartjuk 15 percig. Ezt ellenőrizhetjük maghőmérővel is, vagy  ha érezzük, hogy sűrűsödni kezd, akkor vegyük le a gőz fölül. A víz ne forrjon nagyon, mert úgy erős gőzt fog kapni és hamar túlmelegszik. Lehetőleg ne habverővel kevergessük, mert nem cél, hogy habos legyen. A hőkezelés után az edényt jeges vízbe állítjuk, hogy minél hamarabb kihűljön. Tálakba szűrjük és tálalásig hűtőben tartjuk.
A habgaluska készítéshez vizet teszünk fel melegedni. Nem szabad felforralni, éppen csak gyöngyözzön, mert a forró vízben hirtelen megpuffad a galuska és utána össze is esik. A tojásfehérjét csipet sóval a kevés ecettel és cukorral kemény habbá verjük. A majdnem forrásban levő vízbe szaggatjuk. Majd a felgőzölt galuskákat egy rácsos edénybe kiszedjük, végül a tálkákban tevő vaníliás krémre tesszük.

Recept: Varga Gábor: Gourmandia

Így tálalják a Borkonyhában, vaníliás paradicsomlekvár pöttyökkel a hab tetején:

2 megjegyzés:

  1. Kriszta, szuper ez a recept is, köszönöm szépen! Én csak egy fél vaníliát használtam, viszont belereszeltem egy tonkababot is. :)

    VálaszTörlés
  2. Brigi, Te tudsz valamit. Vanília és tonkabab. Mmmm... Legközelebb kipróbálom úgy is.

    VálaszTörlés