Miről is szól Provance gasztronómiája? Egy biztos, nem a provance-i fűszerkeverékről. Sokkal inkább a sokoldalúságról, a friss alapanyagok használatáról. A piacokon sétálva meggyőződhetünk, hogy Provance Franciaország legnagyobb gyümölcs-zöldség- és fűszer szállítója. Itt terem a legtöbb olívabogyó, itt készül a legtöbb olívaolaj, a pompás méz, kecskesajt, megannyi levegőn szárított kolbász féle, bárány- és bikahús, hogy a megannyi édes és száraz borokról és édességek sokaságáról ne is beszéljünk. A provance-i ember hamisítatlan mediterrán módon bánik a hozzávalók sokaságával, mindenütt a frisset választja. A konyha tehát sokrétű, vitamindús, friss, az ételeket fűszerillat lengi körül. A helyiek imádják a fokhagymát, szinte minden ételbe tesznek. Ilyen remek ételekhez pedig nem is kell más, csak egy árnyékos terasz, ahol az ember beszívhatja a táj illatát és elfogyaszthatja a remek ízletes ételeket. A Provance főzőesten, három remek ételt készítettünk el Várvizi Péter vezetésével.
Barramundi-escabéche
Az ízletes barramundi filét zöldségekkel gazdagított fehérbor és borecet keverékében marináltuk, melyre tálaláskor még kapribogyós-olajbogyós paradicsomragu került. Ízletes és könnyű előétel.
Báránycomb Provance módon
Báránycombot sütöttünk cserépedényben, melybe került még fokhagyma, rozmaring, kakukkfű és babérlevél is ízesítésként.
A báránycombot felszeletelve tálaltuk zellerpürével, pirított gombával és a cserépedényben a báránnyal együtt sült fokhagymával, valamint pecsenyelével. Fantasztikus és nagyon finom fogás.
Egy pohár csokoládé
Málnás csokoládékrém, tetején kávés fehér csokoládé krémmel, csokoládé dísszel, kakaóporral. Újrázást követelt itthon ez a desszert, már el is készült mindenki örömére.
A díszítés is sokféle lett. Én ezt választottam:
Provance varázslatos vidék, mely minden érzékszervünkre intenzíven hat. A táj, a falvak magukkal ragadóak, hihetetlen illatokat hordoz a szél, és mindehhez intenzív ízélmények társulnak. Az észrevétlenül tengerbe olvadó Camergue fekete bikáival és fehér lovaival, Cote d'Azur pálmáival, citromligeteivel, zöldségben és gyümölcsben dúskáló Comtat Avignon és a kopár Haute-Provance lélegzetelállító levendulamezőivel, Lubéron festői falucskáival és a nyüzsgő nagyváros, Marseille egy igazi bouillabaisse-sszel, ez min-mind Provance. (Francia Kulinária, Vince Kiadó) Azt hiszem, újra végignézem a Provance könyvet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése