Ezzel a salátával kötöttem barátságot a céklával, ami eddig a nem szeretem kategóriába tartozott. Nagyon sok zöldség sokkal jobb arcát mutatja, ha főzés helyett megsütjük. Kivétel a sütőtök, amit csak párolva szeretek, sütve már nem. De ez a poszt most a cékláról szól. Most, amikor egyre kevesebb a szezonális zöldség a piacon, én pedig minél több zöldséget szeretnék enni, úgy gondoltam egy kísérletet megér. Finom volt nagyon. Sült csirkecomb körete volt, de magában is megállja a helyét.
Hozzávalók: 3-4 közepes méretű céklagumó, öntethez: 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál majonéz (1 tojássárgája, 1 dl semleges ízű olaj, 1 kávéskanál mustár, só, bors), 1 evőkanál csemege torma vagy frissen reszelt torma, fél evőkanál citromlé, só, bors,
Elkészítés:
A céklákat sütőbe tettem 2 órára 160 fokon, sóágyon. A sóágyon sütéstől nem lesz sós a gumó, viszont nagyon finom, puha, de gyönyörűen szeletelhető/kockázható lett. Amikor kihűlt megpucoltam és felkockáztam.
Az öntethez kikevertem a tojássárgájából és az olajból a majonézt. Ehhez adtam a tejfölt, reszelt tormát, a citrom levét. Sóval, borssal ízesítettem és ráöntöttem a céklakockákra, majd összeforgattam vele.
Mindenki inspirálódik valahonnan. Én most innen.
Mindenki inspirálódik valahonnan. Én most innen.
Istenien néz ki és biztosan finom, a cékla és a torma együtt remek páros.
VálaszTörlésNoémi, köszönöm! Nagyon finom volt, tényleg remek párost alkotnak.
VálaszTörlésNekem nagy kedvencem a cékla, ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésNapok kérdése és itt a zsenge tavaszi cékla. Abból igazán isteni lesz.
Törlés