2012. február 11., szombat

Tonkababos créme brulée

Ez a klasszikus francia édesség a lágy vaníliakrém és a roppanós, vékony karamellréteg kontrasztjára épít. Azt szeretem benne, hogy millió féle képpen ízesíthető, variálható. Tehetünk a tetejére friss gyümölcsöt, tehetünk az aljára áfonyaragut, a krémet fűszerezhetjük, keverhetünk hozzá citrusok héját. Tonkababos vaníliakrémet már készítettünk a főzőiskolában. A tonkabab és a vanília remek páros alkotnak. Ennek az ízesítésnek az alapján készült ez a créme brulée. Ha elhagyjuk belőle a tonakbabot, akkor csak vaníliával is fantasztikus. A roppanós karamellréteget feltörni jó móka. A gyerekek is szeretik. Ha nem karamellréteggel a tetején készül, akkor a vaníliapuding alternatívája is lehet.

Mit is kell tudunk a tonkababról? Annak ellenére, hogy egy rendkívül aromatikus és varázslatos illatú fűszer, ritkán említik a szakácskönyvekben.  Erőteljesen parfümös az illata és íze valakinek vagy bejön, vagy nem. Vaníliás, kicsit ánizsos, keserű mandulás illat csapja meg az orrunkat, amikor kinyitjuk a dobozát. Vaníliás, csokis édességekhez passzol leginkább. Fontos, hogy  ne túl nagy mennyiségben használjuk, mert  töményen már nem az igazi. Kumarin tartalma miatt veszélyes  nagy mennyiségű fogyasztása, ezért több országban be is tiltották.  Felhasználni reszelve kell, úgy szabadulnak fel igazán az aromái.Hozzávalók:
a krémhez: 2,5 dl tejszín, 1 dl tej,  6 tojássárgája, 1 egész tojás, 6 dkg cukor, 1 vaníliarúd,  fél tonkabab reszelve
a tetejére 15 dkg cukor, 4-5 adag lesz belőle.

  Elkészítés:
  A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
  A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd összeforraljuk a vaníliarúd kikapargatott magjaival, és az üres vaníliarudakkal.
  Közben a tojássárgájákat, a tojást és a cukrot kézi habverővel összedolgozzuk egy tálban. A meleg vaníliás tejszínt egy szűrőn át apránként  hozzáöntjük a cukros tojássárgájákhoz, és közben az egészet kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki. A végén reszeljük bele a tonkababot.

  Egy  tepsibe  beleállítjuk egymás mellé a 4-5 db, 8 cm átmérőjű, hőálló tálkákat. A keveréket elosztjuk  a kerámiatálkában. Ezután annyi forró vizet öntünk a tepsibe, a kerámiatálkák köré, hogy a víz a tálkák feléig érjen, majd a tepsit lefedjük alufóliával, és betesszük a sütőbe. Az édességeket kb. 35 percig sütjük. Úgy ellenőrizzük, vajon készen vannak-e, hogy óvatosan megrázogatjuk őket, és megnézzük, keletkezik-e szakadás a tetejükön. Ha nem, akkor kész vagyunk.A tálkák tartalmát hagyjuk kihűlni, hűtőbe tesszük. Akár előtte való nap is elkészíthetjük.

  Tálalás előtt az édességek tetejét megszórjuk vékonyan cukorral, és kézi fáklyával rá karamellizáljuk a cukrot,  megvárjuk amíg a karamellréteg kihűl és megdermed a tetején, majd tálaljuk.


  2 megjegyzés: