2012. február 18., szombat

Piknik kosár (VKF! 47)

Először tavaly nyáron kaptam kedvet a piknikezéshez, mikor egy   ilyen témájú filmet láttam. Aztán amikor januárban Ágota, az olajzöld levelek kéken c. blog szerzője kapta a 47. VKF! stafétáját és kiírta a témát, tudtam, ezen részt fogok venni, nagyon is testhez álló a feladat. Igaz, most nem lesz piknik, hiszen február levén még tombol a tél és éppen a hóesést élvezzük. Síruhákat fel, indulás élvezni a havas hegyeket!
De mi is volt a pontos kiírás? Tegyünk egy kellemes túrát, ha másképp nem, akkor fejben,  tervezzünk meg egy  hétvégi  kirándulást, amely során feltehetően meg fogunk éhezni. A feladat, hogy ötleteljünk azon, milyen módon tudnánk megoldani az étkezést tábori körülmények között. Természetesen nem ér az erdőben  pizzát rendelni, fogadóba vagy útba eső mézeskalácsházba betérni.  Amit viszont lehet:
Otthon előkészített csomagokból elővenni rafinált szendvicseket, jól szállítható, bevált, hideg-meleg útravalókat, életmentő otthon készült energiabombákat, szomjoltó italokat. Szabad tűz, parázs, sparhelt, gázfőző  segítségével készíteni valami finomságot a hátizsák tartalmából. Útközben fellelhető alapanyagokkal komponálni- forrásvizet, gombákat, ehető terméseket, bogyókat felhasználni.
Én ezúttal az első bekezdés feltételeinek szeretnék megfelelni. Megtöltöttem a kosarat néhány izgalmas szendviccsel, frissen facsart narancslével, a termoszban kávéval és teával. Nézzük mi kerül elő a kosárból. Természetesen az egyik legnagyobb kedvenc szendvicsem, amikor egy buci zsemlébe halmozok bivalymozzarellát, arra olívaolajban eltett fűszeres aszalt paradicsomot. Na de hát ez mégsem valami izgalmas, így készültem mással is.

Kapribogyós lazackrém friss kenyérrel: Friss puha, ropogós héjú kenyér kitűnő kísérője ez a lazackrém. Egy kb. 40 dkg-os bőrös lazacszeletet sózzuk, borsozzuk, megkenjük dijoni mustárral és a bőrös felével lefelé, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A bőrét eltávolítjuk, a lazachúst villával összetörjük, 2 evőkanál tejfölt adunk hozzá és néhány szem kapribogyóval ízesítjük. Igazság szerint én a nagyobb, száras kapribogyót szeretem, azzal is szoktam készíteni, azt olyankor a szárától megszabadítva, kisebb darabokra vágva keverem a krémhez.
Ami még nagyon megy a lazachoz, az az articsóka. Ehhez az alaphoz kapribogyó helyett felkockázott articsókát is adhatunk.




Briós narancsos-portóis kacsmájkrémmel:
50 dkg kacsamájat megsütjük. 1 dl portóit felére beforraljuk. Ez idő alatt az alkohol elpárolog belőle. Ha a máj kezd kihűlni a beforralt portóival és 1 evőkanál narancslekvárral az aprítóba tesszük és összepürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, csatos üvegbe töltjük és fogyasztásig a hűtőbe tároljuk. Brióssal, kaláccsal az igazi.
 

Croissant cukkinis kecskesajtkrémmel: 
Ez a szendvics most fotó nélküli, vagy mégsem, mert utólag pótolom. Többször készítettem már ezt is. Nem is recept igazán, a zsenge cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd megpároljuk. Ha kihűlt, krémes kecskesajttal összekeverve egy isteni finom kencét kapunk, ezzel töltjük meg a kettévágott crosissant.



Narancsos mini kuglófok: 
Olyan gyorsan elfogyott, hogy ezt a kettőt tudtam kimenekíteni a fotózáshoz. A málnás süteménynél használt tésztát töltöttem mini kuglóf formákba. Ez a recept 8 db-ra szól.

Hozzávalók: 2tojássárgája, 50 ml olívaolaj, 2evőkanál tejföl, 1 nagy narancs héja, 2 evőkanál narancslé, 100 g+50 g cukor, 2 tojásfehérje, csipet só, 130 g liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor
Elkészítés: A tojásokat külön tálba szétválasztjuk. A tojássárgához hozzákeverjük az olívaolajat, a tejfölt, a narancs levet, a narancs héját és 100 g cukrot. A tojásfehérjét felverjük a csipet sóval és a 50 g cukorral. A lisztet átszitáljuk és beleszitáljuk a sütőport. Az olívaolajos masszába belekeverjük a felvert tojásfehérjét, majd a sütőporos lisztet. A tésztát mini kuglóf formákba öntjük 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük a sütőből kiborítjuk. Ha teljesen kihűlt, porcukorral megszórhatjuk a tetejüket..


Szép napot, jó étvágyat és jó túrát mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Huh, egy ilyen túrát én is bevállalnék ;)

    VálaszTörlés
  2. De ehhez korán kellett ám kelni, hogy elsőként húzzuk az íveket a frissen ratrakolt pályán.
    Örülök, hogy tetszik, ami a kosárban volt. A többiek sem panaszkodtak, elfogyott az utolsó morzsáig.

    VálaszTörlés