2012. február 5., vasárnap

Tormás sült cékla saláta

Ezzel a salátával kötöttem barátságot a céklával, ami eddig a nem szeretem kategóriába tartozott. Nagyon sok zöldség sokkal jobb arcát mutatja, ha főzés helyett megsütjük. Kivétel a sütőtök, amit csak párolva szeretek, sütve már nem. De ez a poszt most a cékláról szól. Most, amikor egyre kevesebb a szezonális zöldség a piacon, én pedig minél több zöldséget szeretnék enni, úgy gondoltam egy kísérletet megér. Finom volt nagyon. Sült csirkecomb körete volt, de magában is megállja a helyét.



Hozzávalók: 3-4 közepes méretű céklagumó, öntethez: 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál majonéz (1 tojássárgája, 1 dl semleges ízű olaj, 1 kávéskanál mustár, só, bors), 1 evőkanál csemege torma vagy frissen reszelt torma, fél evőkanál citromlé, só, bors,

Elkészítés:
A  céklákat sütőbe tettem 2 órára 160 fokon, sóágyon. A sóágyon sütéstől nem lesz sós a gumó, viszont nagyon finom, puha, de gyönyörűen szeletelhető/kockázható lett. Amikor kihűlt megpucoltam és felkockáztam.
Az öntethez kikevertem a  tojássárgájából és az olajból a majonézt. Ehhez adtam a tejfölt, reszelt tormát, a citrom levét. Sóval, borssal ízesítettem és ráöntöttem a céklakockákra, majd összeforgattam vele.

Mindenki inspirálódik valahonnan. Én most innen.

4 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki és biztosan finom, a cékla és a torma együtt remek páros.

    VálaszTörlés
  2. Noémi, köszönöm! Nagyon finom volt, tényleg remek párost alkotnak.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagy kedvencem a cékla, ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Napok kérdése és itt a zsenge tavaszi cékla. Abból igazán isteni lesz.

      Törlés