2011. június 17., péntek

Fekete cseresznye lekvár

Idén először készítettem lekvárt. Fekete cseresznyét édesanyámék kertjében szedtük még a hétvégén. Szomolyai fekete cseresznye. Másnap készült belőle ez a finom lekvár. Igazából semmi extra fűszerezést nem kapott, mert maga a gyümölcs annyira különleges és finom ízű, hogy nem láttam értelmét. A dzsemfix tette a dolgát. Sajnos itt kompromisszumot kellett kötni. A hosszú főzés alatt a gyümölcs elveszíti eredeti jellegét, vitamintartalmát. A rövid főzési időnél viszont zselésítőt kell hozzáadni. A szilvának és a sárgabaracknak előnyére válik a hosszú főzés, de a többi gyümölcsnél ez inkább hátrány.

 
Egy kedves ismerősömnek meséltem, hogy milyen lekvárt készítettem. Azonnal kérdezte, hol szereztem. Elmesélte, hogy ő tavaly Szomolyán vásárolta a Cseresznyefesztiválon. Az idén erről sajnos már lecsúsztunk, de jövőre érdemes lehet meglátogatni. Június közepén tartják.


Hozzávalók:
1,2  kg kimagozott fekete cseresznye
10 dkg cukor
1,5 csomag  Dzsemfix szuper (2:1)

A fekete cseresznyét miután kimagoztam kézi mixerrel turmixoltam úgy, hogy darabos maradjon. Belekevertem a cukrot vagy gyümölcscukrot, majd a Dzsemfix utasításai szerint jártam el. 3 percet forraltam, forrón üvegekbe töltöttem, és jól lezárva fejre állítottam. 7 formás kis lekváros üveg lett tele ebből a mennyiségből.
Eredetileg másfél tasak Dzsemfixet tettem bele, de szobahőmérsékleten így kicsit híg maradt. Hűtőbe téve viszont kitűnő állagú.

2012. június 8:
Külön bejegyzést nem készítek neki, de ismét elkészült, ezúttal már 2 adag, mert egyszerűen imádjuk. Ez lett a júniusi befőzésem a nagy befőzős kihívásra.2 megjegyzés:

  1. Bizony nyami :)
    Már második éve készült, pillanatok alatt elfogy és még mindig ez a legfinomabb a kamrapolcon.

    VálaszTörlés