2011. október 24., hétfő

Barna kedvenc kuglófja

Ezzel a címmel szerepel a receptkönyvemben ez a kuglóf. Ezt a receptkönyvet akkor kezdtem írni, mikor már az egyre csak szaporodó cetlik között képtelenség volt megtalálni egy-egy bevált receptet.
Ennek a kuglófnak a receptjét Barna ovis barátjának anyukájától kaptam évekkel ezelőtt. Erika a farsangra sütötte és annyira ízlett a kisfiamnak, hogy napokig azt mondogatta, olyan kuglófot süssek neki, amit a Marci anyukája készített. Telefon, e-mail, sütés, délutáni uzsonna kakaóval. A születésnapi zsúrra is sütöttem és elsőként fogyott el. Ez a tészta mennyiség az én kuglóf formám csak félig tölti ki, de ettől még látványos, sőt nagyon finom!



Hozzávalók: 3 tojás, 18 dkg cukor, 12 dkg puha vaj, 21 dkg liszt, 1 dl tej, 1 kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 rúd vanília

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
 A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, majd a puha vajat is belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival.
A tejet felmelegítjük, ebbe tesszük a sütőport, "megfuttatjuk" a sütőport a tejben. A vajas tojásos cukros keverékhez adjuk, hozzáadjuk a lisztet.
 A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és végül ezt is hozzákeverjük.
A kapott tészta 1/3 részét külön vesszük és belekeverjük a 2 evőkanál natúr kakaóport. A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk és lisztezzük. 
A kakaós és a natúr tésztát rétegesen kuglóf formába kanalazzuk és a 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

4 megjegyzés:

  1. Jót nevettem, amikor ezt a bejegyzést megláttam :) (az aktuális alatt ajánlotta a blogod)

    Ezért: http://asztika.blogspot.com/2011/11/kedvenc-kuglofom.html

    :)

    VálaszTörlés
  2. :) Lehet, hogy megint fel kellene függeszteni egy kicsit a tanulást?

    VálaszTörlés
  3. 1 kávéskanál sütőpor? Jézusom! Én beleraktam egy tasakkal. Mivel nincs kuglóf formám, gondoltam belerakom őzgerinc formába. Nézegettem, hogy mikor sül meg, erre csak jön fel, csak jön, megreped és jön tovább, mondom megnézem már a receptet. Azért remélem még alkalmas lesz emberi fogyasztásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem azért fogyasztható volt. Majd legközelebb tuti sikerül. Mondtam, hogy csomagolok, de tiltakoztál.

      Törlés