2013. június 11., kedd

Bazsalikomos palacsinta fehér spárgával (VKF! 57. forduló)

A második pályaművem a VKF! 57. fordulójára. Egy édes után egy sós változat, mert mindenképpen akartam valamilyen sós változatot is  készíteni. A napokban előkerültek régebbi magazinok. Abban bukkantam rá a spárgával töltött palacsintára, melynek a tetejére a sajt rá lett sütve. Azt pedig egyenesen imádom. A piacon még kaptam finom zsenge fehér spárgát. Egyenesen a termelőtől. Bár az eredeti recept jelentős átalakuláson ment keresztül, az ihlet innen jött.



Hozzávalók: Kb. : 6 db palacsintához: 10 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dl tej, csipet só,1 evőkanál frissen reszelt parmezán, egy maroknyi bazsalikomlevél
500 g fehér spárga, 10 dkg ementali sajt, 1 dl tejszín, frissen őrölt bors, néhány bazsalikom levél a tálaláshoz

Elkészítés: A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd a liszttel simára keverjük. Csipet sóval és parmezánnal ízesítjük. beletépkedjük a bazsalikom leveleket is. Cseppnyi kukoricacsíra olajon, forró palacsinta sütőben kisütjük a palacsintákat.

A fehér spárga szárakat megtisztítjuk, néhány percig főzzük picit cukros vízben. Elsőre nekem is meghökkentő volt ez, itt olvastam róla és működik.  Jeges vízbe szedjük ki.

Palacsintánként 2-3 szál fehér spárgát beletekerünk. Én most úgy, hogy a fej része kilátszódjon. A reszelt ementali sajtot összekeverjük a tejszínnel, ráhalmozzuk a hőálló tálba fektetett palacsintákra, borsot őrölünk rá és 10 percre a 200 fokos sütőbe toljuk. Ha a sajt kezd pirulni kivesszük. Néhány percig hagyjuk pihenni. Tálalás előtt friss bazsalikomleveleket szórunk rá.
Remek ebéd vagy uzsonna kerekedik belőle. 

2 megjegyzés:

  1. Ezt is kérem! Fehér spárga, Istenem de hiányzik..... Ügyes vagy Kriszta!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, hogy nem is kedveltem a fehér spárgát? Ez az első év, hogy többször ettem és készítettem.
      Most már szinte jobban kedvelem, mint a zöldet. Ebben pedig nagy szereped van ám. Addig mondogattad, hogy mennyire hiányzik, én meg úgy voltam vele, tessék, nekem meg itt van az orrom előtt, ráadásul friss, egyenesen a termelőtől, aznap szedte, szóval elkezdtünk barátkozni, és mára igen jó barátok lettünk.
      Mostanra értettem meg, miért is hiányzik Neked annyira.

      Törlés