2012. március 13., kedd

Vaníliakrém málnával és friss eperrel

Igen, ismét egy desszertet hoztam, hiszen minden hétvégi ebéd után, miután elfogyasztottuk a főételt, elhangzik a kérdés. És mi a desszert? Pedig készítek ám sok más finomságot is, de sokszor abba a dilemmába ütközök, hogy akkor együnk együtt, vagy fotózzam az ételt. Általában az első győz. A desszert más téma, mert azt készítem először, amíg készül a főétel annak a fényképezését sokkal könnyebben beütemezem. Próbálok ezen változtatni, a tavasz közeledtével igyekszek egyre több friss zöldséges fogást hozni a blogra is.
Ebből az illatos eperből néhány szemet képtelen voltam a zöldségesnél hagyni. Nem olyan, mint mikor szezonja van, de nem is volt csalódás, finom volt, ebben a desszertben pedig különösen. Recept kis módosítással (a málnapürébe kevesebb cukrot tettem) a Das süsse Finale  magazinból van. Nagyon egyszerű és látványos.



Hozzávalók: 300 ml tej, 4 tojássárgája, 50 g cukor, 1 vaníliarúd, 4 nagy vagy 8 kicsi eper
200 g málna, 50 cukor, 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:
Először a tojássárgáját a cukorral és vaníliarúd kikapart magjaival összekeverjük. A tejet felmelegítjük majdnem forráspontig és lassan a cukros tojáshoz adagoljuk folyamatos keverés mellett. Ezután gőz fölött addig kavarjuk, amíg sűrűsödni nem kezd. (82 fokos hőmérsékletig). Majd kihűtjük.
A málna pürét (átpasszírozott málnát) a cukorral és a citrom levével összeforraljuk. Kihűtjük. Ha mindkettő kihűlt, akkor pohárba töltjük, úgy hogy, a pohár aljára öntjük a málna coulis felét, rá a krémet, majd a málna coulis másik felét. Tetejére halmozzuk a felkockázott eper szemeket. Tálalásig hűtőben tartjuk.

3 megjegyzés:

  1. Hát bizony igazán változtathatnál :P Így elég nehéz kibírni a böjtöt édességek nélkül :)

    VálaszTörlés
  2. Ígérem jövő héten nem lesz desszert. :)

    VálaszTörlés