2012. március 26., hétfő

Medvehagyma pesto-s csirke rizottóval

Gyönyörű medvehagyma csokorra lettem figyelmes a zöldségesnél. Megvettem, pedig még nem tudtam mi fog belőle készülni. Este, mikor lapozgattam a Land Genuss friss számát, tele jobbnál jobb medvehagymával készült ételekkel, akkor akadt meg a szemem a medvehagyma pesto-n. Korábbról emlékeztem egy pesto-s csirke receptre, a végén pedig ez az étel készült belőle. A medvehagyma szezonja még csak most kezdődik, biztos mást is fogok belőle készíteni, tavaly csak egy krémleves-ig jutottam, de idén sokkal többször fogom használni. Olyan sláger ez most nálam, mint télen a csicsóka.



Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé, só, bors, olívaolaj
a pesto-hoz:  1 csokor (10 dkg) medvehagyma, 20 g fenyőmag, 5 dkg parmezán sajt, lereszelve, kb. 1 dl extraszűz olívaolaj

Elkészítés:
Először elkészítjük a pesto-t. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk kissé a fenyőmagot. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk. Beledobjuk az aprítógépbe a reszelt parmezán sajttal együtt, hozzáöntünk annyi olívaolajat, amennyit felvesz, összemixeljük.
A kockára vágott csirkemell filét sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd ráöntjük a pestot és összekeverjük .

Ezután elkészítjük a rizottót, erre fogjuk tálalni a pesto-s csirkét.


Hozzávalók a rizottóhoz: 
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj
30 dkg rizottó rizs (carnaroli)
kb. 1 liter zöldség vagy csirke alaplé
1 dl száraz fehérbor
50 g reszelt parmezán
50 g vaj


Elkészítés: 
Egy serpenyőben olívaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát úgy, hogy ne kapjon színt. Rászórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntünk  kb. 1 dl száraz fehérbort. Keverjük  amíg el nem fő belőle az alkohol.
Ezután merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró alaplevet, folyamatosan kevergetjük, amíg al dentére amikor már puha, de a közepe még éppen roppan) (nem fő a rizs, ez kb. 18 perc.
Alacsony lángon főzzük, ne forrjon erőteljesen. Ha elzártuk alatta a gázt, még mielőtt a folyadékot teljesen magába szívná a rizs, keverjünk bele egy diónyi vajat, és reszelt parmezánnal ízesítsük. 
A rizottó tetejére tálaljuk a pesto-s csirkemellet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése