2012. március 31., szombat

Születésnap

Bizony bizony, ez is eljött. 1 éves lett, a blogom. Amikor elkezdtem írni egy évvel ezelőtt, magam sem gondoltam, hogy idáig el fog jutni és ez lesz belőle. Sok barát, ismerős kért tőlem receptet és főzőiskolai élménybeszámolót. Gondoltam, jó lesz, ha egy helyen gyűjtöm őket. Az hamar kiderült, hogy a barátaimon kívül mások is olvassák a blogom. Mára pedig már egyre többen. Rengeteg minden történt ebben az egy évben, ami nagyon gyorsan elrepült. Sok-sok élménnyel lettem gazdagabb és sok kedves embert ismertem meg a blogon keresztül.
Boldog szülinapot a blogomnak! Ezt az évet köszönöm nektek! Köszönöm, hogy olvastok, követitek a  konyhámban történteket és velem főztök. Remélem, hogy még sok blogszületésnapot fogunk együtt ünnepelni!
Születésnap persze nincs torta és vendég nélkül. Így készítettem egy mini édességet, csokimousse tortácskákat. Nem mondom, elpepecseltem vele egy kicsit, de egyszer van születésnap egy évben, nem igaz? A torta alapját Ferenczi Hajnalka  törpetortáinak receptje adta, de alapos módosításon esett át.
Akit vendégnek hívtam, nagy hatással volt rám és a fejlődésemre ebben az egy évben. A blogom írása előtt csak két gasztroblogot olvastam néha napján (chili&vanília és dolce vita), mára kiszélesedett a tábor. Kedvenceim is lettek, az ő bejegyzéseiket mindig elolvasom. Van akit a klassz receptekért olvasok, van akinél a gyönyörű képek fognak meg. Nos, Vera (Édes és Keserű) blogjában mindkettő megvan. Régóta halogattam, hogy szeretnék fotózni tanulni, az ő hatására indultam el az úton. Nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásomat. Virtuális beszélgetésünket a következő posztban olvashatjátok.



Hozzávalók és elkészítés:

mandulás piskótához: 
I. 42 g tojássárgája, 35 g tojásfehérje, 57 g cukor
II. 35 g tojásfehérje, 8 g cukor
III. 36 g liszt, 17 g mandulaliszt
Az első pontban szereplő összetevőket habosra keverjük, a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, az egészet összeforgatjuk és hozzákeverjük a liszt és mandulaliszt keverékét is. Egy tepsibe öntjük, eloszlatjuk, hogy vékony piskótát kapjunk belőle. 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt egy pálinkáspohárral (nekem pont ez volt megfelelő méretű 8 db kört szaggatunk belőle. Ez lesz a torták alja.

epres töltelékhez:
65 g eperpüré (turmixolt átpasszírozott eper, magok nélkül) 8 g cukor, 1 g lapzselatin (2g-ot használtam, de ez soknak bizonyult)
Az eperpürét a cukorral összemelegítjük, beletesszük a beáztatott zselatint. Szilikonos jégkockatartóba öntjük és betesszük a fagyasztóba. Ha már kemény, akkor kiemeljük onnan. 

csokoládé mousse-hoz: 
30 g cukor, 25 g tojássárgája, 75 g tejszín, 2 g lapzselatin
65 g tejcsoki, 65 g étcsoki, 150 g tejszín habbá verve
A cukrot a tojás sárgájával fehéredésig kikeverjük, hozzáöntjük a meleg tejszínt és gőz fölött besűrítjük. Ráöntjük a csokidarabokra, elkeverjük, amíg el nem olvad. Ha kihűlt, a tejszínhabban lazítunk rajta. Szilikonformába öntjük a forma 3/4 éig.

behúzó csokoládéhoz:
90 g víz, 110 g cukor, 65 g tejszín keverékét összemelegítjük. Majd belekeverjük a 35 g kakaóport és a 2 g beáztatott lapzselatint. Hagyjuk langyosra hűlni.

Összeállítás: 
Szilikon formába töltjük a csokimousse-t, kb. 3/4-ig. Az epres részt belenyomjuk, úgy, hogy a csokimousse ellepje. A tetejére tesszük a mandulás piskótát. Az egészet a fagyasztóba tesszük néhány órára. Annyira keményedjen meg, hogy a szilikon formából ki tudjuk nyomni. Egy rácsra tesszük, ráöntjük a behúzó csokoládét. Majd hűtőbe tesszük. Néhány óra múlva kienged annyira, hogy fogyasztható. Mivel nincs benne annyi zselatin, hogy annyira megkössön, hogy ki tudjuk venni a formából, ezért van szükség a fagyasztásra. egy légies, könnyű csokoládé mousse a végeredmény. Behúzó csokoládét öntünk rá.


9 megjegyzés:

  1. Kriszta ez gyönyörűűűűűű!!! Nem is tudtam, hogy még csak egy éve indultál :O A receptek, a fotók annyira szuperek, mintha már ezer éve ezt csinálnád ;) Boldog szülinapot!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! Örülök, ha tetszik. A blogot tényleg csak egy éve írom. Főzni már ezer éve főzök, de csak néhány éve léptem túl a hagyományos ételeken, azóta vannak sikerélmények is.

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek ezek a kis torták! :) Bár én még csak most keveredtem ide, de szívből gratulálok a szülinaphoz, tényleg nagyon profi a blogod! További sok sikert!

    VálaszTörlés
  4. kamrapolc, köszönöm szépen!
    Vera, hamar elfogyott.:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülinapot még ma is:) Brutál ez a süti meg a fotók:) Gratulálok:)

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy odataláltál hozzám, mert így én is idekeveredtem. Nagyon szép a blogod, ez a minitorta, meg aztán végképp! Nagyon tetszenek a képek is! További jó blogolást kívánok Neked, ezután ide is járok. :-)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a kedves szavakat! Nagyon jól esett!

    VálaszTörlés
  8. Óóóó, erről lemaradtam! Nagyon szép lett és biztosan fincsi! :)

    VálaszTörlés