2012. március 29., csütörtök

Salzburger Mozartkugeln - Melyik az eredeti?


A világhírű Mozartkugel-t (Mozart golyó-t) az osztrák zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozart-ról nevezték el, aki Salzburg városának híres szülötte. Sok gyártó készít Mozart golyót, ebből két terméket érdemes kiemelni, az itthon is kapható német  Reber és az osztrák Mirabell termékét. Ezek az édességek nem egymástól függetlenül jöttek létre ezért felmerül a kérdés, hogy melyik az eredeti, melyik alapja az összes többinek? Igazából egyik sem.
A Mozartkugelnt egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst találta ki 1890-ben, amellyel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett. A golyó formájú édesség nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült, körbevéve vastag nugátkrém réteggel, kívül pedig csokoládé bevonattal fedték be. A díj azonnal felkeltette a konkurencia érdeklődését is.



Mivel Fürst nem védette le se a terméket, se a csomagolást, a salzburgi cukrászdák hamar elkezdték a másolatokat készíteni. Az utólag már tehetetlen Fürst azonban szerette volna megtartani saját terméke hírnevét, emiatt annak megváltoztatta nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re (Eredeti Salzburg Mozart-golyó) és azonnal le is védette a kék-ezüst csomagolással együtt, aminek köszönhetően a termék a mai napig él, de csak Salzburgban gyártják, és kizárólag a Fürst cukrászda értékesíti. Sajnos meglehetősen drága, mivel kézműves termékről van szó.




A Fürst cukrászda Salzburgban az Alten Markt-nál található és a mai napig működik. Ha arra járunk, akkor érdemes tudni, hogy bár lépten-nyomon Mozart golyót forgalmazó üzletbe botlunk a belvárosban sétálva, Reber, Mirabell, melyek csomagolása a sokak által ismert piros-arany, azért a kék ezüst csomagolásban nyugodtan megbízhatunk. Semmiképpen ne hagyjuk ki, mert nagy meglepetés lesz a tömegtermékek után minőségi kézműves terméket kóstolni.


A néven túlmenően a minőség is garantált, az eredeti Mozart-golyók még mindig kézzel készülnek az évszázados technikák segítségével. A recept amúgy nem túl bonyolult, a labda közepén található zöld pisztácia marcipánt körülveszi a vastag nugát krém, majd egy sötét csokoládé borítás zárja a sort. Ezt követi a tradicionális csomagolás, egy ezüst fólia kék felirattal. Mivel nincsenek teletömve különféle adalékanyagokkal, így ezeknek a golyóknak a szavatossági ideje sokkal kevesebb. Ezért is nem találkozhatunk vele a hipermarketek termékei között. Akinek nincs lehetősége oda utazni, sajnos meglehetősen drága szállítási költséggel ugyan, de szeptembertől májusig egész Európa területére vállalnak kiszállítást webáruházukon keresztül.



Forrás:  http://chocologia.blog.hu
Vélemény és fotó saját (sajnos telefonnal készült)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszta! Nagyon szép képek, még ha telefonnal is készültek :-)

    Nagyon boldog szülinapot és sok érdekes bejegyzést kívánok Neked-Nektek!

    Emma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Az iPhone jó fényviszonyoknál csodákra képes. Köszönöm a kedves szavaid!

      Törlés