2012. február 29., szerda

Pagoda karfiol esete a matematikával és egy saláta

Történt ugyanis, hogy ezzel a gyönyörű zöldséggel szembetalálkoztam a zöldségesnél. Olvastam már róla korábban, hogy a pagoda karfiol egészen különleges típus. A brokkoli és karfiol hibridje. A neve találó, hiszen a részrózsák kis csipkés torony formájúak, mi több, matematikai törvényszerűséget írnak le. Amikor a vacsoránál mindezt felvezettem, a férjem rögtön rávágta, igen, Fibonancci spirálok. Csak tudnám, hogy emlékszik ennyi év távlatából az egyetemen tanultakra.


Óvatos, pár perces párolással a színét és a formáját megtartja, nekem ez sikerült, de a marinádba a színéből kicsit már vesztett. Illata sokkal diszkrétebb, mint a brokkolié vagy a karfiolé. Salátát készítettem belőle mézédes mag nélküli naranccsal (nemrég érkezett egyenesen Szicíliából) és édesburgonyával. Egy korábban tanult receptet alakítottam át, szóval működik hagyományos karfiollal és sütőtökkel is. Laktató saláta, mely előételként, vagy vacsorára főételként méltán megállja a helyét.

Hozzávalók:
100 g zöldsaláta keverék (frisee saláta, endívia saláta, jégsaláta)
fél fej pagoda karfiol (másik feléből készíthetünk krémlevest)
2 kisebb édesburgonya, 2 közepes narancs, olívaolaj
marinádhoz: 1 babérlevél, 20 g kristálycukor, 1 dl fehérborecet, 1 dl olívaolaj

Elkészítés: 
A karfiolt rózsáira szedjük és párolóban megpároljuk úgy, hogy még roppanós maradjon. Ha kihűlt a fehérborecet, olívaolaj, cukor, babérlevél keverékébe forgatjuk és ebben a pácban tartjuk minimum 1 órát, de akár 1 éjszakán át is. Mielőtt a salátára tesszük a páclevet leöntjük róla.
Az édesburgonyát 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt egészben megsütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, felkockázzuk. A narancsot cikkekre bonjuk és azt is felkockázzuk. A salátát egy tálba öntjük, meglocsoljuk olívaolajjal, átforgatjuk. Tálaláskor a zöldsalátára teszünk az édesburgonya kockákból, a felkockázott narancsból. A tetejére tesszük a marinált karfiolt.
A főzőiskolában diós házi kenyérrel ettük, nálunk sült csirkecomb körete volt. Az édesburgonya a csirkecombokkal egy időben sült 2 ráccsal lentebb.




5 megjegyzés:

  1. Valóban gyönyörű egy zöldség, mind színben, mind formában. Már én is többször elcsábúltam rá, de sosem mertem még betenni a kosárba, nem lenne szívem szétdarabolni ;-))

    VálaszTörlés
  2. Nálunk pont ezért a matematikai összefüggésért fraktál-karfiolnak is hívják... :)
    Imádom! A legszemetgyönyörködtetőbb köret.
    Juci

    VálaszTörlés
  3. Anazar, én is sajnáltam, de fotóztam, utána rózsáira szedtem. Akkor már nem volt olyan szép, de legalább finom.
    Juci, hol hívják fraktál karfiolnak?

    VálaszTörlés
  4. Nem földrajzi a "fraktál" megnevezés, hanem mérnök lévén a társaságom nagy része is műszaki végzettségű. :)
    Juci

    VálaszTörlés