2012. május 7., hétfő

Rebarbarás eperfagylalt

Szépen kihajtottak a tavaly ültetett rebarbarák, átvészelték a nagyon hideg telet. Nem bírtam tovább várni, levágtam néhány zsenge szárat róluk. Mikor lemértem az összedarabolt szárakat, mindössze 10 dkg-ot nyomtak. Vékony zsenge szárak voltak, talán hagyni kellett volna még nőni őket egy kicsit. Ebből aztán nem lesz fagyi, se sorbet, talán egy clafoutis-ra elég lett volna. Lett viszont rebarbarás eperfagyi. És míg a cetlire lejegyzetelt arányoknak lába nem kel, gyorsan ideírom, mert nagyon-nagyon finom lett. A piac tele édes hazai eperrel, már az ára sincs annyira az egekben, mint 2 hete, jöhetnek sorban az epres finomságok.
A fagyi készítés idén annyival módosul, hogy csökkentem a cukor mennyiségét, és egy részében nyírfacukrot használok. A hétvégén felfedeztünk egy remek fagyizót, ahol van nyírfacukorral készült fagyi is. Tudjátok, nagyon kritikus vagyok a fagyikkal kapcsolatban. Az ország 10 legjobb fagyizója közül is szórtam már ki, nem egyet, nekem nem ízlettek a fagylaltjaik. Persze tudom, ezek nagyon szubjektív listák. De itt remek volt mind a négyféle, amit kóstoltunk. Az enyém málna és bazsalikomos citrom volt.
Hamarosan itt a bodza is. A tegnapi környéken tett kerékpártúránk alkalmával már néhány félig kinyílt virágtányért láttam a bokrokon.  Sőt, kettő teljesen kinyíltat is egy nagyon napos helyen. Azt gyorsan haza is hoztam és már készül is belőle a szörp, igaz ez még csak egy mini adag. Az idén fagyit és lekvárt is tervezek belőle, de a tavalyi sorbet is újra elkészül.



Hozzávalók: 10 dkg rebarbara, 10 dkg cukor, 1 dl víz, fél vaníliarúd, 40 dkg eper, 1 dl tejszín

Elkészítés: A cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntjük a vizet, a vaníliarudat kikaparjuk, hozzáadjuk felkockázott rebarbarával együtt. Néhány percig forraljuk, amíg a rebarbara meg nem fő. Ha kihűlt, az eperrel és a tejszínnel összeturmixoljuk. Hűtőben lehűtjük és fagyigépben megfagyasztjuk. 7dl és 10 szép gombóc lesz belőle. Bátrabbak egy kis reszelt gyömbérrel ízesíthetik.

2 megjegyzés:

  1. Isteni az állaga! Azt hiszem én is csinálok hamarosan egy adagot. :)

    VálaszTörlés
  2. Egyenesen a fagyi gépből gombócolva. Annyira finom lett, hogy kiütötte az első helyről a vörösboros eperfagyit.

    VálaszTörlés