2012. május 22., kedd

Bodzás eperlekvár

Eszter, az eszter befőz blog szerzője nagy befőzős akciót hirdetett. Eszterrel tavaly nyáron találkoztam először egy rendezvényen, utána a FB-on keresztül ismertem meg a blogját. Azóta követem, hogy milyen különlegességeket készít, befőz. Télen-nyáron, tavasszal és ősszel.  Most pedig befőzni invitál minket is. Akik csatlakoztunk a csoporthoz vállaljuk, hogy 1 éven keresztül minden hónapban befőzünk valamit. Az akció májusban indul és gyakorlatilag bárki csatlakozhat. Meg lett hirdetve egy bemelegítős 0. hónap is, azon nem vettem részt, bár  medvehagyma pesto-t  én is készítettem, az volt a hónap sztárja.
A tavalyi nagyon jól sikerült bodza-eper párosítás után biztos voltam benne, hogy ez a páros az idén nem csak sorbet-ban fog megjelenni. Mielőtt azonban nekiláttam, szétnéztem más blogokon is, és akkor bukkantam erre  a bodzás eperlekvár receptre. Tünde lekvárjait volt szerencsém kóstolni,  egytől egyig szenzációsak, amikor pedig azt mondja, hogy mind közül ez bodzás eper a legfinomabb, elhiszem neki és nekiálltam elkészíteni.





Hozzávalók:
1,5 kg eper
35 dkg cukor (nádcukor vagy nyírfacukor is lehet)
1 citrom leve
10 bodzavirág ernyő
1 cs dzsemfix 3:1

Elkészítés:
Az epret megmosom, alaposan átnézem, ha van benne hibás, azt félreteszem. A hibátlan gyümölcsöket felkockázom, majd a cukorral és a citrom levével összeforgatom és 3-4 órát állni hagyom, hogy levet eresszen. Ezt követően a tetejére teszek 10 bodzavirág ernyőt úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel, az eper levével, kicsit bele is nyomkodom. Lefedem és 12 órát pihentetem a hűtőben. Ezután a bodzavirág  ernyőket leszedem róla, átöntöm egy 2 literes vaslábasba, felforralom, rászórom a dzsemfixet, majd forralom pár percet. A habot lekanalazom a tetejéről.
Ha elérte a megfelelő állagot, sterilizált üvegekbe töltöm színig. Rácsavarom a kupakot, fejtetőre állítom, bebugyolálom egy meleg takaróba és ott hagyom kihűlni. Másnap felcímkézem és mehetnek a kamrapolcra.
Az eredeti recept 2 csomag dzsemfixet ír, én 1,5 csomagot használtam, de elég az 1 csomag. Én jobban szeretem a kicsit hígabb dzsemeket, lekvárokat, a hűtőbe téve még úgyis szilárdulnak és jól kenhető lesz.
Az eredeti recept ír még 2 bodzavirág tányér virágait is a dzsemhez, de mivel az áztatás során elég sok virág belekerült én ezt hanyagoltam. Aki nem szeretné, hogy a virágok bele kerüljenek, amikor levet enged a cukros citromos eper, le lehet szűrni, az eperlébe áztatni a bodzavirágokat. Ebből könnyen kiszűrhető majd az estlegesen lepotyogó virág.  6 csinos kis üveg telt meg vele.



11 megjegyzés:

  1. Húúú de guszta és a fotók is olyan szépek!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, imádom és a képek meseszépek!

    VálaszTörlés
  3. pont ma készítettem én is :) gyönyörű képek! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is tervezek eperdzsemet :) Szerintem egy üveg ilyet is elteszek, feltéve, hogy sikerül még időben bodzát szereznem hozzá ;)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm! Annyira örülök, hogy tetszik Nektek!
    Judyt, ha jársz felénk, akkor sikerül bodzát szerezned. Rengeteg van minden utcában.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon tetszenek a képek! Vajon jövő hétvégén lesz még bodza? Arra járnék. ;)

    VálaszTörlés
  7. Lesz még, tuti, gyere. Bár sok tányér már elnyílóban van, sok még kis se nyílt.

    VálaszTörlés
  8. Kriszta, Nekem is dobj egy pár bodzát légyszi, itt még híre sincs... Gyönyörű fotók, gratulálok!

    VálaszTörlés
  9. Emma, nagyon köszönöm a kedves szavakat. Lehet, mire nálatok lesz bodza, nálunk már híre hamva se lesz.

    VálaszTörlés
  10. ISteni fini lekvár!!! Köszi a receptet :) Végül elszámoltam magam és féladagba egész zacskó dzsemfix ment (tehát mint az eredeti receptben... :D), tényleg jobb lenne picit hígabban, e az ízértéken ez nem változtat ;)

    VálaszTörlés