2011. november 30., szerda

Manókonyha

Megjelent Ugrai-Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzőjének és a Kerekerdő Óvoda vezetőjének első könyve, Manókonyha címmel. A könyvet elsősorban a sütni-főzni szerető gyerekeknek ajánlja, a receptek is úgy lettek összeállítva, hogy a kisebbek szülői segítséggel, a nagyobbak akár önállóan is elkészíthessék az egészséges finomságokat. Tünde arra biztat mindenkit, hogy minél előbb és minél többet engedjük be a gyerekeket a konyhába. Az együtt főzés hihetetlenül nagy élmény! Ha jó példát mutatunk, hogy örömmel, jókedvvel serénykedünk a konyhában, szinte mindent megtettünk annak érdekében, hogy gyermekeinkből tudatos, étkezésére és önmagára odafigyelő felnőtt váljon.




 A könyv megjelenésének  alkalomból jártunk a Csillagánizs Főzőiskolában, ahol ezúttal a terep a gyerekeké volt. Tündével a Csillagánizs táborban találkoztam először. Akkor egy nagyon hangulatos délutáni főzőcske alkalmával készítettünk rengeteg finomságot a következő napi reggelihez.  Most, mikor a gyerekek főztek, mi szülők pedig csak gyönyörködtünk a gyerekek szorgosságában, itt éreztem, ez Tünde igazi terepe. Nem véletlenül vezet óvodát és tart Manókonyha foglalkozásokat a kicsiknek. Hihetetlen milyen lelkesedéssel válaszolt a gyerekek kérdéseire, magyarázta nekik, mit hogyan miért mivel kell elkészíteniük. 
Készítettek először egy kukoricás-fetás palacsintát, amit snidlinges tejföllel fogyasztottak el. Ezután következett a csirkés gyros házi pitában. Az milyen finom volt, még én is kóstoltam, mert a kisfiam, mikor már az összes húst kiette a pitából, ideadta, hogy a salátát egyem ki, és rakjak a helyére husit. 
Végül jött a desszert, a mézeskalács. Nyújtottak, liszteztek a gyerekek, minden csupa tészta volt. És végre megvan a puha mézeskalács receptje. Az utolsó morzsáig el is fogyott melegében. Az óra legvégén sültek ki a diós angyalkák. A gyerekek ültek körben az asztalnál, Tímea pedig ennyit mondott: "Két angyalka a tányéron, nyolc angyalka az asztal körül." Nagyon jó kis délután volt, nagyon jól éreztük magunkat.

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat! A fiad hatalmas arc!:-))) remélem, a könyvet is haszonnal forgatjátok majd.:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Tünde! Még aznap este kinézte a könyvből mit szeretne elkészíteni, és sorban készülnek is a finomságok.

    VálaszTörlés
  3. Ez a blog a Csillagánizs főzőiskola blogja?

    VálaszTörlés
  4. Nem, ez az én blogom. Azoknak a főzőesteknek a beszámolója van itt, amin részt vettem.

    VálaszTörlés