Nagyon nagy élmény volt, nagyon jól éreztem magam, bár borzasztóan izgultam, hogyan fog sikerülni. De amikor a kőttest kivettem a sütőből és megkóstoltam, visszatértek a régi emlékek, igen, sok-sok évvel ezelőtt ugyanezt az ízt éreztem, mikor nagymamám kivette a sütőből a forró krumplis kőttest.
Minden nagyon hamar elfogyott, a gyerekek még repetázni is visszajöttek, tündériek voltak. (Indulás előtt mindenre kiterjedő listát írtam az alapanyagokról, amit magammal kell vinni. Természetesen mi maradt itthon? Amit nem írtam a listára, a fényképezőgép és az innivalóm.)
Hozzávalók:
40 dkg főtt, áttört burgonya, csipet só, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 2 evőkanálnyi olvasztott vaj, 70 dkg liszt, 20 dkg házi szilvalekvár, 1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejben az élesztőt megfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt megpucoljuk és
krumplinyomón átnyomjuk. Ezután a burgonyához hozzáadtam a tojásokat, a csipet sót, cukrot és a tejben megfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és simára kevertem és annyi liszttel dagasztottam ki, hogy se
kemény, se lágy ne legyen a tészta állaga. Nagyon ragad!
Gombócokat formáztam belőle a tenyeremben, a közebébe tettem egy evőkanálnyi szilvalekvárt. Tepsibe rendeztem őket és meleg helyen a triplájára kelesztettem őket. (Kb. 1 óra) A tetejét tojássárgájával megkenjük és 20-30 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése