2013. május 2., csütörtök

Befőzés egy éven át

Eszter befőzős csoportjához csatlakoztam a Facebook-on, pontosan egy éve. A kihívás lényege, hogy, mi, a csoport tagjai minden hónapban befőzünk valamit. Bár a befőzések jelentős része a tavaszi, nyári és kora őszi hónapokra korlátozódik, a késő ősz és a tél is ad bőven inspirációt. Ott vannak az őszi erdő kincsei, majd a citrusfélék és az egzotikus gyümölcsök, esetleg a cékla, sárgarépa, kora tavasszal a medvehagyma. 







Sok minden készült egy év alatt, rendkívül változatos lett ami a kamrapolcra került. Sok sok tapasztalattal lettem gazdagabb és fejlődtem is, hiszen ma már  másképp állok neki a tartósításnak, mint egy évvel ezelőtt.
A befőzést a következő években is folytatni fogom. Lesznek lekvárok, amiket biztos ismételni fogok. Ezek: bodzás eperlekvár, fekete cseresznye lekvár, sárgabarack lekvár, portóis áfonya lekvár, narancslekvár. Ami az elmúlt szezonban sajnos kimaradt, de a kamrapolcon a helye: sült paprikás padlizsánkrém

A sok üres üveg csak arra vár, hogy megtöltsük őket. Befőzésre fel! 

3 megjegyzés:

  1. Huh, tavaly nem tudtam bodzás epret csinálni, idén mindenképp be akarom iktatni (már egyeztettem is nagymamámmal,hogy riasszon, ha van a kertjükben bodza ;)). A megadott 1,5 kg eperből kb mennyi lekvár készült - ha emlékszel még :) ? Huh és az a vajas karamellás birsalma.... Lehet felkerül a listámra ;)

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem a tavalyi bejegyzést, és azt írtam 6 kis üveggel lett. 150 ml-es és 200 ml-es üvegekbe került az összes lekvárom.
    Anyukáméknál vidéken már nyílnak az első tányérok, csak még eper nincs normál áron és még az íze se az igazi.

    VálaszTörlés