2012. augusztus 20., hétfő

Gyümölcssaláta és zöldparadicsom lekvár

Elsőre bizony nagyon meghökkentőnek hangzik, de ez a recept egy olyan séf könyvéből van, amiben eddig még sohasem csalódtam, gondoltam egy próbát megér. De még mennyire hogy megéri, mert nagyon finom, a gyümölcssalátán pedig különösen nagyon finom. Próbáljátok ki nyugodtan. Nekem ugyan nem volt itthon csillagánizs, így fahéjjal pótoltam. A fűszerek ízei háttérben maradnak, csak egy pikáns különleges lekvárt kapunk, ami bármelyik szezonális gyümölcsből készült salátát magasabb dimenzióba emel. 




Hozzávalók a lekvárhoz:
75 dkg zöld paradicsom apróra felkockázva, 15 dkg fehér kristálycukor, fél citrom leve, 1,5 dl víz, 2 szem csillagánizs vagy fél rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg.

A cukrot a vízzel és a fűszerekkel összekeverve felforraljuk és gyöngyözve a felére beforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a sziruphoz az apróra felkockázott zöld paradicsomot és a fél citrom levét. (A paradicsomok héját nem kell eltávolítani, nem lesz a lekvárban összepöndörödött héj.)
Ebben a szirupban alacsony hőfokon főzzük a paradicsomokat addig, amíg lekvárszerű nem lesz. Ez kb. 1 óra. Először a paradicsom levet enged, de a gyöngyözve főzéstől szépen besűrűsödik. Ekkor kivesszük belőle a fűszereket. Ha kihűlt azonnal fogyasztható, ha el szeretnénk tenni télire, akkor forrón üvegekbe merve, fejtetőre állítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Ebből a mennyiségből 2 db 2 dl-es üveg lett)

Hozzávalók a gyümölcssalátához: bármilyen idénygyümölcs apró kockára vágva, az öntethez: 1 narancs leve, fél rúd vanília kikapart magjai, 8 db friss mentalevél vékony csíkokra vágva

 Segal Viktor: Színek és Ízek c. könyvéből





2012. szeptemberi befőzés, csillagánizzsal az igazi.

3 megjegyzés:

  1. Csodaszép a vágódeszkás fotó, gratulálok! Csillagánizst pedig kapsz ajándékba tőlem, ha legközelebb találkozunk, olyan NINCS, hogy nincs otthon csillagánizs! :)))))

    M.T.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Állagra őszibarack, ízre a csillagánizstól mint egy mézeskalács, de leginkább egy pikáns barackoz tudnám hasonlítani vagy egy zöld húsú ringlóhoz. Amihez biztos nem hasonlít az az érett paradicsom.

      Törlés