2012. március 22., csütörtök

Kakukkfüves vargánya krémleves

Igen, nincs szezonja a gombák királynőjének, a vargányának, főleg az őszt idézi, de annyira finom, hogy úgy döntöttem, mégis felteszem. Az egyik áruházlánc saját márkás, prémium termékei között találtam rá, jó minőségű fagyasztott vargánya. (A szárítottat nem szeretem.) Ez a leves abból készült, kakukkfűvel ízesítettem, melyből a citromillatú a kedvencem. A legtöbb krémleves borzasztóan egyszerű, csak néhány hozzávaló kell és gyorsan el is készül, akárcsak ez a leves is. A tetejére olívaolajat csepegtettem, de fűszerolajjal, citromos sóval, vagy pirított gombával is ízesíthetjük.



Hozzávalók:    1 kicsi fej vöröshagyma, vagy 2 salotta hagyma
                30 dkg friss vagy fagyasztott vargánya (1,5 csomag),
                1 liter zöldség alapleves, só, bors, olívaolaj,
                 néhány szál citrom illatú kakukkfű


Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk és  kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombákat és lepirítjuk. (Ha fagyasztottat használunk, előtte hagyjuk kiolvadni)
Végül hozzáadjuk a zöldség alaplevet, összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a kakukkfű leveleit, melyet a szárról lehúztunk. Néhány percig főzzük, majd alaposan leturmixoljuk, hogy selymes, krémes levest kapjunk. Adhatunk hozzá tejszínt és vajat is, én nem szoktam, azon prózai oknál fogva, hogy jobban érvényesüljön a zöldség íze, de a kalóriaszám sem mellékes. Tetejére kakukkfű olajat csepegtessünk.

7 megjegyzés:

  1. Nem lett picit kesernyés?
    A fagyasztott gombával így szokott történni, legalábbis rókagombánál és vargányánál tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  2. Nem. Nekem a szárított lett mindig kesernyés, azért nem használom semmihez, de ez most finom lett. Jó, nem olyan pont, mint a friss, de nem is azt vártam tőle.

    VálaszTörlés
  3. Most jutott eszembe, hogy karácsonykor a vegyes gombakeveréket,(ugyanez a gyártó) amiben vargánya és rókagomba is volt, ki kellett dobni, mert ehetetlenül keserű lett. De ezt a vargányát már többször használtam és rendben volt.

    VálaszTörlés
  4. A rókagomba hajlamos néha sajnos fagyasztás közbeni megkeseredésre, ha előzőleg nem volt (vagy nem megfelelően) blansírozva.
    A szárított vargányának nem szabadna keserűnek lennie, kérdés, hogy valóban tiszta, nem valamivel kevert szárítmány volt-e, illetve az elkészítés során valamilyen technológiai hiba is okozhatja.

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsa, köszi az infót. Volt néhány próbálkozás a szárítottal, utána feladtam, lehet, hogy ilyenekbe futottam bele.
    Régen hallottam felőled. Hogy érzitek magatokat kint?

    VálaszTörlés
  6. Jól, köszönöm, vannak dolgok, amiket szokni kell. :)
    Nyáron megyünk Pestre, remélem, összefutunk valahol!

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa, a Csillagánizs környékén biztosan.:)

    VálaszTörlés