2012. március 30., péntek

Csicsókás medvehagyma krémleves

Mert  medvehagymából sose elég. A szezonja most kezdődik és sajnos olyan rövid, hogy aki szereti, annak ezen rövid idő alatt kell elraktároznia minél több élményt jövő ilyenkorig. Még akkor is, ha a blogokon rengeteg medvehagymás recept van és néha úgy érezzük, a könyökünkön jön már ki. Mivel egy kedves ismerősömnek a napokban meséltem erről a növényről, és ő nem tudta mi fán terem, hiszen nem olvas gasztroblogokat (kivéve az enyémet) és piacra sem jár, úgy gondoltam ennek a receptnek itt a helye. A csicsóka krémlevesekben remek helyettesítője a burgonyának. A krémleveseket alap esetben nem szoktam burgonyával sűríteni, azt megteszi a zöldség maga. Kivételek ez alól a leveles növények. A csicsóka sokkal egészségesebb, mint a burgonya, ennek a levesnek pedig remek ízt adott.



Hozzávalók: 

2 fej salotta hagyma
2 csokor (200 g) medvehagyma
olívaolaj
2 nagyobb gumó csicsóka
1 l zöldségalaplé
1 dl tejszín
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A salotta hagymákat apróra vágjuk, majd kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Ezután a nagyobb darabokra vágott medvehagyma leveleket is hozzáadjuk, átforgatjuk. Ezután mehet hozzá a forró alaplé és az apró kockára vágott csicsóka. Addig főzzük, amíg a csicsóka puha nem lesz, ez kb. 5 perc, aztán leturmixoljuk. Önthetünk hozzá tejszínt, sózzuk, ha szükséges, frissen őrölt bors tekerünk rá. Kell ennél gyorsabb vacsora?

Öröm, amikor az ember ilyen gyönyörű csicsókához jut:

4 megjegyzés:

  1. Nah, kicsit megölöm a bejegyzést a kérdéssel, de csicsóka híján mennyi krumplival készíthető el a leves? :)

    VálaszTörlés
  2. Judyt,kérdezz nyugodtan, itt mindig lehet. Feltételezve, hogy ugyanannyira sűrít a krumpli, mint a csicsóka, akkor egy darab közepes méretű krumplinyi volt a két gumó csicsóka. Sajnos elég kevés helyen lehet venni csicsókát, a zöldségesem azért szokott néha hozni.

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam, isteni! :) Még a kiskorúaknak is nagyon bejövős vacsora lett.

    VálaszTörlés