Hosszú hallgatás után egy rövid poszttal jelentkezek, még ha sok újdonságot nem is tartogat. Reményeim szerint hamarosan több új recepttel frissül majd a blog.
Az apropó pedig, hogy leporoltam a fényképezőt (jó, azt azért használtam) és a fotózási kellékeket, hogy ilyen gyönyörű rebarbara szárakat kaptam. Repülőn érkeztek egyenesen Angliából. Tudja valaki a választ, hogy nálunk miért nem lehet ilyet kapni? Vagy csak én nem keresem jó helyen?
Recept terén a jól bevált pite recepthez nyúltam, és most is remekül működött, ugyanúgy mint málnával, áfonyával vagy szilvával. Mire a fotózást végéhez értem, még a nap is kisütött.
A rebarbaráról többet Anikó blogján olvashattok. Akkor jöjjön tehát a recept!
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű pite formához:
5 tojás
120 g cukor
150 ml teljes tej
150 ml tejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú!!! és nem főzőtejszín!!!)
45 g liszt vagy tönkölyliszt
250-300 g rebarbara
egy kevés vaj és teljes kiőrlésű liszt a formát kikenni.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A piteformát kivajazzuk és liszttel megszórjuk leheletnyit.
A rebarbaraszárakat
megmossuk és ujjnyi vastagra szeleteljük, majd egy hőálló tál aljába szórjuk. A pitébe szánt cukorból 2 evőkanálnyit rászórunk és 10 percre a sütőbe toljuk.
Amíg a rebarbarák puhulnak a sütőben, a tojásokat a maradék cukorral alaposan
elkeverjük, habosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is, végül pedig a lisztet beleszitáljuk és beleforgatjuk.
A rebarbarákat átöntjük a kivajazott lisztezett pite formába. (Én első körben a pite formában sütöttem a rebarbarákat, de nem a legjobb ötlet a pitetésztát a forró formába önteni, mert a széle hirtelen megsül és nem lesz szép egyenletes a felülete, látszik is a fotón. )
A tojásos-cukros-tejes keveréket az elősütött rebarbarákra öntjük úgy,
hogy azok amennyire lehet a forma alján maradjanak. (Mire megsül a piténk úgyis a tetejére keverednek.)
Sütőbe tesszük és légkeverés nélkül 40 perc alatt megsütjük. Addig
sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Egy picit remegős lesz a
tészta közepe, amikor
kivesszük, de ahogy hűl szépen összeáll.
Ha kihűlt szeleteljük, de langyosan a legeslegfinomabb.
További rebarbarás receptek:
Rebarbarás eperfagyi
Rebarbarás clafoutis
Pikáns rebarbara befőtt (Édes és keserű)
Ó de gyönyörű, már hiányoltalak :-) Csak nem Anikó küldte ?:-)
VálaszTörlésJajj, de aranyos vagy. :)
TörlésA rebarbara pedig nagyon eszméletlenül finom. Eddig csak fotókon találkoztam ezzel a fajtával. Igen, ő hozta. :)
Csodaszép képek és biztos nagyon finom is a pite! :) Idén még én sem ettem, de sajnos nekem is mindig Apa hoz Ausztriából... Biztos ki fogom próbálni! Még egyszer ezer éve a Blanchirban csináltunk egy epres-rebarbarás pitét az Eva Longoria szakácskönyvből, az is szuper volt, de ezt is ki kell próbálnom, amint kapok rebarbarát! :)
VálaszTörlésMikor legközelebb találkozunk hozol receptet?
TörlésEgyszer én is vettem Ausztriában, gyönyörű piros volt, de nem ilyen volt az íze. Ez függővé tett.
Persze, de szívesen elküldöm Neked hétvégén, otthon van a könyv :)
TörlésHmmm, csodás, képek is. De jó, hogy újra írsz! Én is csak a culinárisban láttam eddig ilyen szépeket, bár az sem volt ennyire rózsaszín. Hajrá, hajrá, sok bejegyzést kérünk! :) Sok puszi!
VálaszTörlésKatuci, már ezért érdemes volt nem abbahagyni. :)
TörlésEszedbe ne jusson! :)))
Törlésjaj de le vagyok maradva, csak most látom ezt a gyönyörűt! Hű, de beleharapnék!!! Kriszta, szerintem itt az ideje, hogy belevágj a fojtott rebarbara (forced rhubarb) termesztésébe. Szerintem nem nagy kunszt, legyen sötét neki és nedvesség. Ennyi :-)
VálaszTörlésAz idei szezonról már lekéstem, de jövő tavaszra lesz, az biztos.
Törlés