2012. október 13., szombat

Szezámmagos lazackockák balzsamos zellerrel és vaníliás karfiolpürével

A Vaníliavarázs receptversenyére törtem a fejem sós étel témában. Édességekben remekül működik, de egyre gyakoribb, hogy sós ételekben használják fel a séfek. És milyen jól teszik. Remekül passzol oda is. Példa rá ez az étel is. Nem is fűznék hozzá többet, csak annyit, hogy nagyon finom volt.



Hozzávalók (2személyre):
Egy kisebb fej karfiol fele, 1 rúd vanília, 2 dl zöldség alaplé, 3-4 evőkanál tejszín, só
1 db zellergumó, só, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál balzsamecet
25 dkg lazacfilé, olívaolaj, só,  3-4 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük és a zöldség alaplében puhára pároljuk. Teljesen krémesre pürésítjük, a tejszínnel krémesítjük és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait. Ha kell sózzuk is.
A zellert felkockázzuk és sós, enyhén citromos vízben puhára főzzük. Serpenyőbe öntjük a cukrot, balzsamecetet. Forraljuk néhány percig, míg a cukor karamellizálódik és sűrűsödni kezd a balzsamecet. Ebbe forgatjuk bele a megfőtt zellerkockákat.
A lazacfilét felkockázzuk, serpenyőben pici olívaolajon megsütjük, sózzuk, majd egy tányéron szezámmagba forgatjuk. Tálalásnál a szezámmagos lazackockák mellé teszünk a vaníliás karfiolpüréből, arra halmozzuk a balzsamos zellerkockákat. Elsősorban előételként képzelem el, de főételként is megállja a helyét.


2 megjegyzés:

  1. Ahogy elnézem, ha előételnek tálalod, akkor kérnék repetát is. Ha nem akarnál kétszer felállni az asztaltól, akkor legyen inkább főétel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szeretek étkezés közben felállni, szóval főétel lesz az már biztos. Most előételnyi adag készült, de pillanatok alatt eltűnt a tányérokról.

      Törlés