2012. október 12., péntek

Paradicsomos rizottó ördöghallal

Imádom a rizottót készíteni. Nekem igazi kikapcsolódás, mikor kavargatom. A felszálló illatokról nem is beszélve. Még találunk a piacon szabadföldi paradicsomot, zamatos, finom példányokat. Én a szüleim kertjéből kaptam, azzal készült ez a rizottó. Ördöghalat tettem még bele. Igazi nyáridéző ebéd kerekedett belőle, de vacsorának is megállja a helyét egy pohár könnyű fehér borral.



Hozzávalók: 
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj
30 dkg rizottó rizs (carnaroli)
kb. 1 liter zöldség vagy csirke alaplé
1 dl száraz fehérbor
50 g reszelt parmezán
50 g vaj

3-4 szem paradicsom
néhány bazsalikomlevél
25 dkg ördöghal filé 

Elkészítés: 

A rizottóval párhozamosan egy másik serpenyőben elkészítjük a paradicsom ragut. A paradicsomokat forró vízbe téve, majd jeges vízbe lehűtve megszabadítjuk a héjuktól. Ezután felkockázzuk és olívaolajon egy serpenyőben lassú tűzön megfonnyasztjuk.  A tetejére apróra vágott bazsalikom levelet szórunk és hagyjuk, hogy az is éppen megfonnyadjon.
Egy serpenyőben olívaolajon megsütjük az előzőleg felkockázott ördöghal filét. Nagyon hamar készre sül, sózzuk a végén. 
Másik serpenyőben olívaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát, vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntünk  kb. 1 dl száraz fehérbort. Keverjük  amíg el nem fő az alkohol.
Ezután merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró alaplevet, folyamatosan kevergetjük, amíg al dentére nem fő a rizs (kb. 18 perc). Ez az az állapot, amikor már puha, de a közepe még éppen roppan.
Fontos, hogy közepes lángon főzzük, ne forrjon erőteljesen. Ha lezártuk alatta a gázt, még mielőtt a folyadékot teljesen magába szívná a rizs, keverjünk bele egy diónyi darabka vajat, és reszelt parmezánnal ízesítsük. A végén keverjük hozzá az előzőleg elkészített paradicsom ragut. Majd a megsült halfilé kockákat. A tetejét bazsalikom ággal díszíthetjük.


Igazi csúnyaság az ördöghal, melyet általában filéként árulnak, bár halpiacon lehet egész példányokkal is találkozni. Hatalmas méretű fejét nem használjuk fel, csak a törzsét. Húsa ízletes, tömör, sokféleképpen felhasználható.

Fotó: Budaörsi Halpiac

4 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon és milyen ilyesztő ez a hal:)

    VálaszTörlés
  2. En is rakattantam a rizottora,amikor suliban csinaltunk tengeri kutyuset. Hetek ota tervezem,h a nyaron lefagyasztott gombalebol csinalok egy gombasat,de egyszeruen nincs fel oram ra :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nekem néha segítségem is van. A kisfiam is imádja kavarni. Sőt! Már igazi szakértője, mikor mennyi alaplevet kell hozzá merni. :)

      Törlés