2012. július 20., péntek

Rákóczi túrós fagyi

A 7. SAD megrendezését Noémitől a a Katucikonyha blog szerzője kapta. Eddig nem vettem részt ebben a játékban, ezért úgy gondoltam ideje csatlakozni, a téma is érdekes volt. Mi is ez a játék? Süss, alkoss, díszíts! A téma ezúttal a klasszikusok új ruhában.
Vegyünk egy klasszikus sütemény vagy torta receptet, majd varázsoljuk át a külsejét! Maradhat torta pl. Zila formában vagy szögletesen, minitorta, de a bonbon, macaron, pohárkrém, sőt még a fagylalt vagy jégkrém is jöhet. Ha ezeken kívül eszetekbe jut még bármi más forma, hajrá, nem szeretnék határt szabni a fantáziátoknak!-szólt a kiírás.

Nyár lévén mi más készülhetne, mint fagyi. Egy Rákóczi túrós fagyi. Az eredeti recept Ferenci Hajnitól származik, amin ici-picit módosítottam.  Persze vannak már ilyen fagyi receptek a neten, de ez most egy másik változat. Hajnitól nagyon sokat tanultam. Sajnos, most sokat kellene utazni, hogy ismét kóstoljam az általa készített finomságokat, de remélem jól érzi magát Ausztriában. Ha valaki Murau-ban jár, feltétlenül térjen be a Főtéren levő cukrászdába. Nem fogja megbánni.
A klasszikus süti receptet alapul véve a következőkből állt a fagyi: linzertészta morzsa, túró fagyi, friss házi baracklekvár, a hab ezúttal elmaradt.



Hozzávalók:
5 dl fagyihoz: 125 ml tejszín, 180 ml teljes tej, 50 g cukor, 2 db tojássárgája, 1 db tojás, csipet só, negyed citrom reszelt héja, fél rúd vanília kikapart magjai, 75 g túró

morzsához: 50g vaj, 50 g cukor, 50 g liszt, 50 g mandulaliszt

baracklekvárhoz: 1 kg érett sárgabarack meghámozva (forró víz, jeges víz) magozva, 15 dkg nádcukor, 1 teáskanál  almapektin.

 Elkészítés:
 A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, egy tepsibe morzsoljuk és 170 fokos sütőben 8-9 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni

A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, lassan hozzá öntjük  a felmelegített tej-tejszín keverékét. Gőz fölött folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Jeges vízbe állítva kihűtjük, belekeverjük a túrót, a citrom reszelt héját, csipet sót és aki szeretné a vaníliarúd kikapart magjait. Fagyigépben a szokásos módon kifagyasztjuk. Aki szereti a fagyihoz keverhet cukorszirupban áztatott mazsolát.

Baracklekvárhoz a barackokat megmossuk, hámozzuk, magozzuk. Összekeverjük a cukorral és az almapektinnel, felforraljuk, néhány percig rotyogtatjuk, turmixoljuk, üvegbe szedjük. Nem dunsztoltam, mert 2 hétig a hűtőben eláll, ezen idő alatt pedig el is fogy.

Tálalás: a pohár aljára teszünk a morzsából, rá adagoljuk a fagyit, a tetejére pedig a friss házi baracklekvárt csepegtetjük.



6 megjegyzés:

  1. Húúúúúú, ez valami fenségesen néz ki! :) mindenképp kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos, teljesen levett a lábamról!

    VálaszTörlés
  3. Ez fantasztikus lett...nyami...:-)))

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok, örülök, hogy ennyire tetszik.
    Az összefoglalót olvasva engem ez is levett a lábamról:
    http://reformkorikonyha.blogspot.hu/2012/07/rakoczi-turos-sult-fagylalt.html

    VálaszTörlés