2012. április 9., hétfő

Süllő filé zöldborsó rizottóval

Eredetileg ezzel az étellel készültem az aktuális VKF!-re. A kiírás után néhány nappal készítettem, elmentettem, mivel a játékszabály szerint április 7-15 között kell közzétenni. Igen ám, de azóta a Szuflé magazinban megláttam egy nagyon hasonló receptet (roston sült pisztráng zöldborsórizottóval). 
Időközben a süllőnek is fogási tilalma van, ezért a halárusoknál nem lelhető fel még egy ideig. Ettől függetlenül az étel receptjét közzéteszem, mert nagyon finom, mentsétek el és amint lehet újra süllőt venni (április 28 után) nyugodtan készítsétek el. Én pedig a VKF!-re készítek a héten egy másik ételt, szerencsére már az is megvan, hogy mit.




Hozzávalók:
1 közepes méretű süllő egészben, só, bors, olívaolaj

Hozzávalók a rizottóhoz: 
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj
30 dkg rizottó rizs (carnaroli)
kb. 1 liter zöldség vagy csirke alaplé
1 dl száraz fehérbor
50 g reszelt parmezán
50 g vaj
20 dkg zöldborsó


Elkészítés: 
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a sózott, borsozott, olívaolajjal meglocsolt egész süllőt. 30 perc alatt készre sütjük, majd a gerincről leválasztva egy darabot (ha ügyesek vagyunk szálkamentes lesz) fogunk tudni a rizottó tetejére tálalni.
Amíg a hal a sütőben sül, elkészítjük a rizottót.
 Egy serpenyőben olívaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát úgy, hogy ne kapjon színt. Rászórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntünk  kb. 1 dl száraz fehérbort. Keverjük  amíg el nem fő belőle az alkohol. Közben egy másik serpenyőben alaplében megpároljuk a zöldborsót, majd átpasszírozzuk.
Ezután merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró alaplevet, folyamatosan kevergetjük, amíg al dentére nem fő a rizs, amikor már puha, de a közepe még éppen roppan, ez kb. 18 perc. Alacsony lángon főzzük, ne forrjon erőteljesen. Ha elzártuk alatta a gázt, még mielőtt a folyadékot teljesen magába szívná a rizs, keverjünk bele egy diónyi vajat, az átpasszírozott zöldborsó pürét és reszelt parmezánnal ízesítsük. 
A rizottó tetejére tálaljuk a megsült süllő filét.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Beillesztettem a posztod linkjét a listába.
    Köszönjük, hogy játszottál! :-)
    Gaba

    http://tarkabarkablog.hu/

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen!
    Még egyszer gratulálok a kiíráshoz és az összefoglalóhoz is! Nagyon színvonalas lett!

    VálaszTörlés