2012. április 11., szerda

Édesburgonya krémleves parmezán ropogóssal

Nagyon sok levest eszünk, főleg krémelveseket, sokszor vacsorára elég is ennyi. Meleg, laktató, tele zöldséggel. Imádom az édesburgonyát, ami igazából nem is burgonya. Nem igazán elterjedt nálunk, valószínűleg azért, mert ez egy  trópusi zöldség. Amerikában nagyon népszerű, különösen ősszel és télen. Úgy néz ki, mint egy hosszúkás, nagy krumpli és a húsa belül élénk narancssárga, de van olyan is, ami fehér, igaz én ezzel még nem találkoztam. Az íze leginkább a sütőtökre hasonlít, de annál sokkal finomabb. Szerintem sütve a legjobb, mint a legtöbb zöldség, mert így koncentrálódik legjobban az íze.



Hozzávalók: 
2 fej salotta hagyma vagy fél fej vöröshagyma
2 közepes méretű édesburgonya
olívaolaj
1,5 l zöldségalaplé
só, frissen őrölt bors
kb. 5 dkg parmezán reszelve

Elkészítés:
Az édesburgonyákat 200 fokos sütőben fél óra alatt egészben megsütjük. Akkor jó, ha a közepe is puha és egy vékony pálcát át tudunk rajta szúrni. Egy másik tepsibe, szilikonlapra a reszelt parmezánból halmokat teszünk. Kb. 10 perc alatt szép aranybarnára sül. A szilikon lapon hagyjuk kihűlni és szépen egészben le tudjuk róla venni az immár ropogósra sült parmezán  korongokat.
A leveshez a salotta hagymákat apróra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Ezután a meghámozott, nagyobb darabokra vágott édesburgonyákat  is hozzáadjuk, átforgatjuk. Majd mehet hozzá a forró alaplé is. Összeforraljuk, majd krémesre turmixoljuk. Csepegtethetünk bele olívaolajat,  frissen őrölt borsot tekerünk rá. Parmezán ropogóssal tálaljuk.


2 megjegyzés: