2012. augusztus 6., hétfő

A nyár ízei üvegbe zárva

Néhány napja úgy éreztem, bőven elegendő finom lekvár sorakozik a kamrapolcon, amin már egy szemernyi hely sem volt.  Megtelt az eperrel, rebarbarával, cseresznyével, sárgabarackkal és áfonyával teli üvegekkel, pedig még padlizsánkrémet is szeretnék rakni. De akkor a kamrapolc blogon olvastam egy bogyós gyümölcsökből készült lekvárt és amikor a zöldségesnél szembe jött velem ez a három féle gyümölcs, nemvolt megállás, ismét lekvár készült a lábosban, hogy aztán pillanatok alatt el is fogyjon ez a két üvegnyi finomság.
Persze nem én lennék, ha ezt nem gondoltam volna tovább és a második adagba nem kevertem volna abból a hatalmas mézédes őszibarackból. Bizton állíthatom, hogy a nyár egyik legfinomabb lekvárját sikerült megalkotnom. Azért írom, hogy egyik, mert 2 nappal később, amikor a fagyasztót pakoltam rábukkantam egy csomag áfonyára. Amikor azt főztem meg őszibarackkal, na attól teljesen oda voltam, mert az lett a legfinomabb.


Ezeket a kis mennyiségéket nyugodtan többszörözzétek, mert  ezek csak 2 üvegnyi mennyiségek. A dzsemfixet most elhagytam, és almapektint használtam. Forrón üvegbe töltöttem, kupakot rácsavarva fejtetőre állítottam, majd egy vastag plédbe bugyolálva hagytam őket kihűlni. Az almapektin por formában vásárolható, de főzhető is. 
Erről van egy nagyon kedves történetem a Befőzős csoportból. Annyira sokat nevettem rajta, azért írom ide, hogy lássátok, milyen jó hangulatú kis csoport jött össze. 
R: "A pektinfőzésről annyit tudok mondani, hogy mostam, daraboltam az almákat, közben arra gondoltam, hogy ezt az almát büntetésből hozhatta a barátnőm (ő távozott a Balatonra), mert iszonyatosan rossz volt, de nem baj, legalább lesz pektinem. Főztem, szűrtem, tüllön át is szűrtem, beforraltam, vártam, hogy kihűljön, majd mire legközelebb ránéztem (volna), hűlt helye volt, a férjem mosogatásának áldozata lett. Szerinte az egy...lötty volt. Az én pektinem! "
I:  "Nézd a pozitív oldalát a dolgoknak: 1) van férjed 2) a férjed MOSOGAT 3) az a pektin úgy sem sikerült volna :-)))"
Móka után pedig jöjjenek a lekvárok!

Málna-szeder-áfonya lekvár: 
12 dkg málna, 12 dkg szeder, 12 dkg áfonya, fél citrom leve, kb. 3 evőkanálnyi nádcukor, 1 kávéskanál almapektin. 
A gyümölcsöket megmostam, összekevertem a többi hozzávalóval. lassú tűzön kezdtem főzni, hogy a cukor felolvadjon. Forrástól kb. 10 percig még főztem, majd forrón üvegbe töltöttem és száraz dunsztba tettem.Erdei gyümölcsök őszibarackkal:
12 dkg málna, 12 dkg szeder, 12 dkg áfonya, 1 nagy sárga húsú őszibarack, fél citrom leve, kb. 3-4 evőkanálnyi nádcukor, 1 púpos kávéskanál almapektin. 
A bogyós gyümölcsöket megmostam, az őszibarackot meghámoztam, kimagoztam és apró kockára vágtam. Összekevertem a gyümölcsöket a többi hozzávalóval, lassú tűzön kezdtem főzni, hogy a cukor felolvadjon. Kb. 10-15 percig főztem, majd forrón üvegbe töltöttem és egy vastag plédbe bugyolálva hagytam őket másnapig kihűlni.

Őszibarack áfonyával:
20 dkg áfonya, 3 db nagy, sárga húsú  őszibarack, 3 evőkanál nádcukor, fél  lime leve, 1 kávéskanál almapektin.
Az áfonyát megmostam volna, ha nem fagyasztott lett volna. Az őszibarackokat meghámoztam, kimagoztam és apró kockára vágtam. Összekevertem a gyümölcsöket és a többi hozzávalókat, lassú tűzön kezdtem főzni, hogy a cukor felolvadjon. Kb. 10-15 percig főztem, addig amíg az áfonya már gyönyörű lila szósszá lényegült át, de az őszibarack még darabos volt. Ezután  forrón üvegbe töltöttem, az üvegeket fejtetőre állítva a száraz dunsztban hagytam másnapig kihűlni. Felcímkéztem és a kamrapolcra tettem az egyik üveget, a másikat gyorsan megettük legnagyobb megelégedésünkre.
El tudjátok képzelni milyen, amikor a sötét áfonya lekvárból elő-előbukkan egy-egy őszibarack darab? Leírhatatlan. Igazából nem is tudom miért nem készült korábban őszibarackból lekvár. Talán nem ettem finomat, pedig így társítva fantasztikus dolgok születtek. Nem szabad leírni ezt a gyümölcsöt. Most ez az első számú kedvencŐszibarack szederrel: 
Ez amolyan extra ráadásként jött. Én ugyanis nem igazán rajongok a szederért, de Apukám nagyon ajánlgatta, hogy hozzak belőle, náluk ugyanis roskadozik a bokor. Leszedtem, jól megfogta a kezem, de úgy döntöttem, ebből azért is finom lekvár lesz. Az áfonyás őszibarack mintájára készült. Először kicsit megijedtem, mert melegen kóstolva csak a szeder íz dominált, mikor kihűlt, akkor már csodálatos íz fogadott. Nem előzte meg az áfonyás őszibarack lekvárt, de nagyon finom lett. Azért is kerül fel ide.
20 dkg szeder, 4 db nagy, sárga húsú  őszibarack, 3 evőkanál nádcukor, fél  lime leve, 1 kávéskanál almapektin.
A szedret megmostam, az őszibarackokat meghámoztam, kimagoztam és apró kockára vágtam. Összekevertem a gyümölcsöket a cukorral, lime levével és az almapektinnel, majd lassú tűzön kezdtem főzni, hogy a cukor felolvadjon. Kb. 15-20 percig főztem, addig amíg a szeder már gyönyörű, egyöntetű lila szósz nem lett, de az őszibarack darabok még fel-felbukkantak. Ezután  forrón üvegbe töltöttem, az üvegeket fejtetőre állítva a száraz dunsztban hagytam másnapig kihűlni. Felcímkézve kamrapolcra tettem.
Tervek az őszibarackkal jövőre a fentieken túl:  bazsalikomos őszibarack lekvár és Christine Ferber  fehér őszibarack sáfránnyal.6 megjegyzés:

 1. Gyönyörű képek!Az őszi-áfonyát kipróbálom majd:) A te kertedben vannak ezek a szépséges szedrek?:)

  VálaszTörlés
 2. Zsófi, köszönöm! A szedrek a Szüleim kertjében vannak, ott fényképeztem a hétvégén. Nálunk nagyon vacak agyagos a talaj. Az eper és a málna is csak senyved, de nem adom fel.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szimpi ez a lekvár és csodaszép fotókat mutatsz be!:) Nagyon ízlene nekem is, még eddig sosem készítettem, de itt az ideje elkezdeni....

  VálaszTörlés
 4. Nyami, ezek nagyon jól hangzanak. Asszem tudnék nálad mit leemelni a kamrapolcról ;) Én tavaly csináltam vegyes bogyós lekvárt, isteni finom illata, íze volt. Aztán jól megszívtam, mert valami salsa szószos üvegbe került és hiába volt kimosva, fertőtlenítve, a kupakban megmaradt a szaga, amit sikeresen átvett a lekvár is :S
  Én hétvégén készítettem nektarint és citromos-őszibarackot.

  VálaszTörlés
 5. Kipróbáltam az áfonya-őszibarack kombinációt és hihetetlen finom lett. Hozzátenném, ez életem első lekvárja és olyan jó, hogy ilyen finomat sikerült csinálnom! Köszönöm a receptet. :-)

  VálaszTörlés